Lähdössä juhannuksena autoilemaan? Muista nämä!

Ennen lomamatkaa on tärkeää tutkia myös renkaiden kunto ja huolehtia oikeista rengaspaineista. Laadukkaat ja kunnossa olevat kesärenkaat torjuvat tehokkaasti vesiliirtoa. Raskaasti lastatun auton renkaisiin on lisättävä 10-15 prosenttia normaalia enemmän ilmaa.

Suurimman osan vuotta perheen auto liikkuu tasaista tahtia kodin ja työpaikan sekä kodin ja kesämökin väliä. Auto rasittuu normaalisti ja toimii ilman isompia ongelmia. Pitkä kesälomamatka raskaasti lastatulla kuormalla saattaa olla autolle todellinen shokki.

Vähemmälle huomiolle jäänyt auton huolto kostautuu armotta rankassa ajossa ja matka voi päättyä harmillisesti tien pientareelle. Korjaus saattaa aiheuttaa ison loven kesälomakassaan, etenkin ulkomailla.

Tutki renkaasi, vältä vesiliirto

Mielenrauhasi paranee, kun tarkastat tai tarkistutat auton ennen lomamatkaa. Useimmat korjaamot tekevät huollon kohtuuhintaan. Yksi tärkeimmistä tarkastuksista on renkaiden kunnon ja rengaspaineiden tutkiminen.

– Renkaiden kunto kannattaa tutkia hyvissä ajoin ennen lomamatkaa. Lain mukaan uransyvyyden on oltava vähintään 1,6 millimetriä, mutta vesiliirron riski kasvaa voimakkaasti, kun uransyvyys on alle 4 millimetriä. Kuluneet renkaat, raskaasti lastattu auto ja Suomen kesään kuuluvat yllättävät ja rankat ukkoskuurot ovat kokeneellekin kuskille vaarallinen yhdistelmä. Vältä ajamista urissa, laske nopeutta ja pyri saamaan tuntuma takaisin tiehen ennen kuin teet ohjausliikkeitä, neuvoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Nokian Renkaiden tekemät testit osoittavat, että kuluneella renkaalla (kulutuspinta alle 1,6 millimetriä, tiellä vettä noin 5 mm) vesiliirto alkaa kaarreajossa jo 76 km/h:n nopeudessa, kun vesiliirron alkamisnopeus uusilla renkailla on 96 km/h.

Lisää ilmaa loma-auton renkaisiin

Äärimmäisen olennainen ajoturvallisuuteen ja ajomukavuuteen vaikuttava katselmus on rengaspaineiden kontrolli juuri ennen lomamatkalle lähtöä. Kaikkien lomalle mukaan otettavien tavaroiden autoon pakkaaminen on haastava tehtävä.

Usein avuksi otetaan suksiboksi, mutta sinne ei tule laittaa raskaita tavaroita, koska auton painopiste muuttuu ja auto menettää helposti pidon äkkinäisessä väistöliikkeessä. Jos rengaspaineet ovat lisäksi liian alhaiset, riski vain kasvaa.

– Oikeat ilmanpainearvot löytyvät auton käsikirjasta. Raskaasti lastattu auto vaatii 10-15 prosenttia korkeamman rengaspaineen. Jos suositeltu paine on esimerkiksi 250 kPa (2.5 bar), tulee renkaisiin lisätä 25-40 kPa (0.25-0.40 bar) ilmaa. Rengaspaineet on tarkistettava aina kylmistä renkaista. Kesälomamatkan jälkeen rengaspaineet kannattaa laskea normaaliarvoihin, muistuttaa Morri.

Oikea rengaspaine vähentää renkaiden kulumista ja vierintävastusta sekä parantaa ajo-ominaisuuksia ja ajomukavuutta.

Vinkkilista turvalliseen ja huolettomaan automatkaan

  • Tutki renkaiden kunto ja uransyvyys, turvallinen pito = vähintään 4 mm:n uransyvyys
  • Tarkista rengaspaineet, raskaasti lastatun auton renkaisiin 0.25-0.40 baria enemmän ilmaa, muista tarkistaa myös mahdollisen vararenkaan ilmanpaine
  • Paremmat renkaat on aina asennettava auton taka-akselille, olipa kyseessä etu-, taka- tai nelivetoinen auto
  • Muista että nastaton talvirengas eli kitkarengas ei ole kesärengas
  • Huolehdi myös asuntovaunun renkaiden kunnosta ja rengaspaineista
  • Tarkista moottoriöljyn, jäähdytysnesteen, ohjaus- ja jarrutehostimien nesteet sekä tuulilasinpesunesteen määrä
  • Käy läpi moottorin hihnojen kunto ja valojen toiminta
  • Ota mukaan varoituskolmio, huomioliivi, taskulamppu, ensiapupakkaus ja renkaan vaihtoon/ tilapäiseen korjaamiseen tarvittavat välineet
  • Lastaa raskaat tavarat alimmaisiksi
  • Älä lastaa raskaita tavaroita suksiboksiin, sillä ne muuttavat auton painopisteen. Katso autosi ohjekirjasta kuinka paljon katolle saa lastata
  • Ota mukaan pullo öljyä ja jäähdytinnestettä, sulakkeita sekä auton käsikirja
  • Puhdista tuulilasi myös sisäpuolelta
  • Varaa riittävästi aikaa matkalle
  • Älä puhu matkapuhelimeen ajaessasi
  • Aja rauhallisesti ja säilytä turvaetäisyydet
  • Pysähdy usein ja lepää riittävästi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat