Näin ärjyy La Palman tulivuori – laavaa puskee ulos useista aukoista, lentokenttä suljettu tuhkakasaumien vuoksi

1:47
Tältä näyttää La Cumbre Viejan purkaus – katso video!

La Cumbre Vieja -tulivuoren seisminen toiminta La Palman saarella on kiihtynyt. Laavaa virtaa nyt ulos uusista aukoista ja lentoliikenne La Palmaan on keskeytetty kokonaan sen sylkemän tuhkan vuoksi.

Tulivuoresta alkoi eilen illalla virrata laavaa kahdesta uudesta aukosta. Myös tuhkaa sekä muuta vulkaanista materiaalia nousee  ilmaan aiempaa enemmän. Uusia alueita on evakuoitu.

Espanjan ilmailuviranomaiset kertoivat lauantaina sulkeneensa Kanarian La Palman saaren lentokentän tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tuhkapilven vuoksi. Jo perjantaina kaikki lentokentän seitsemän lentoa jouduttiin perumaan kiihtyneen tulivuorenpurkauksen vuoksi. Lentoja on peruttu tuhkan takia myös muilla Kanariansaarilla.

Eilen illalla La Palman tulivuoreen avautui kaksi uuttaa aukkoa, josta laavaa puskee ulos ja alas rinnettä. Espanjalaisviranomaisten mukaan laavan virtaamisvauhti on 60-80 metriä tunnissa, kertoo Canarias7-uutiskanava.

Viranomaiset ovat julkaisseet viime yöltä hurjaa kuvamateriaalia laavaa syöksevästä ärjyvästä tulivuoresta. Katso alla olevalta videolta, miltä se näytti.

Yli 6000 ihmistä evakuoitu

Laava peittää nyt yli 190 hehtaaria La Palman saaresta eli noin 267 jalkapallokentän kokoisen alueen. Ainakin 420 rakennusta ja 15 kilometriä maantietä on tuhoutunut, kestoo El País -lehti.

Uusia alueita on evakuoitu sen jälkeen, kun tulivuoren aktiivisuus voimistui eilen illalla. Viranomaisten mukaan eilen illalla kotinsa joutui jättämään 160 ihmistä lisää.

Myös paikalla olleet viranomaiset joutuivat siirtymään kauemmas tulivuoren ympäristöön sylkemän vulkaanisen aineksen vuoksi.

Useat lentoyhtiöt ovat peruneet eilisestä lähtien lentojaan La Palmalle lentoliikennettä haittaavan tuhkan takia. Nyt kenttä on suljettu kokonaan kiitoradoille kerääntyneen tuhkan takia. Espanjan terveysministeri Carolina Dariaksen oli määrä vierailla La Palmassa tänään, mutta vierailu on peruttu lento-ongelmien johdosta.

Nyt myös ainakin Etelä-Teneriffalle ja Gomeran saarelle suuntautuvia lentoja on tänään peruttu. 

La Cumbre Vieja -tulivuori Espanjan Kanariansaariin kuuluvalla La Palman saarella alkoi purkautua ensimmäisen kerran pitkään aikaan viime sunnuntaina. Sen jälkeen 6200 saaren 80 000 asukkaasta joutunut jättämään kotinsa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja