Laakson sairaalan tartunnat ovat edelleen mysteeri ja laajuudessaan omaa luokkaansa – työntekijöillä todettu lähes 70 koronatartuntaa

0:49
Video näyttää, miten helposti koronavirus leviää

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi aiemmin tällä viikolla, että Laakson sairaalan työntekijöillä on todettu lähes 70 koronavirustartuntaa.

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo, että ensimmäiset henkilökunnan tartunnat ajoittuvat maaliskuun loppuun.

– Tilanne muuttui huhti-toukokuun vaihteessa laajemmaksi, Pikkarainen kertoo tekstiviestitse.

Laakson tartunnat ovat edelleen selvityksessä oleva mysteeri. Pikkaraisen mukaan sairaalassa on ollut suojavälineitä saatavilla tarpeita vastaavasti.

–  Suojautumisen suhteen on noudatettu ohjeita, eikä toistaiseksi ole tullut esiin muutakaan, missä olisi toimittu ohjeista poikkeavasti, Pikkarainen sanoo.

Sairaanhoidon erityisvastuualueilta ja keskeisiltä ammattiliitoilta saatujen tietojen mukaan Laakson sairaalan tapaus vaikuttaisi laajuudessaan olevan ainoa laatuaan.

–  Mutta kyllä tällaisia useampia ryhmäaltistumisia saman organisaation sisällä on. Myös Uudenmaan ulkopuolella, kertoo sosiaali- ja terveysalan ammattiliiton Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Korona hoivakodissa

Esimerkiksi vanhustenhoidon puolella julkisuudessa on ollut esillä Kiuruvedellä sijaitsevan Attendon Kallionsydän-hoivakodin tartunnat. Lähes puolet eli ainakin 12 hoivakodin asukasta on kuollut koronavirukseen.

–  Myös yli puolet vakihenkilökunnasta on sairastunut, ja sen vuoksi meiltä puuttuu sairaanhoidollista osaamista, Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoi tiedotteessa huhtikuun alkupuolella.

Hoivakodin toimintavastuu siirtyi huhtikuussa Ylä-Savon sote-kuntayhtymälle. Myös poliisi tutkii hoivakodin koronakuolemia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja