Lääkärit: Tipaton tammikuu on täysin turha

Terveysasinantuntijoiden mukaan tipattomasta tammikuusta ei välttämättä ole mitään hyötyä terveydelle.

Kostean ja riehakkaan uudenvuoden juhlinnan jälkeeen moni suomalainen päättää aloittaa terveellisemmät elämäntavat ja sitä myötä myös tipattoman tammikuun. Yhdestä alkoholittomasta kuukaudesta ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole terveydelle hyötyä, jos vaurioita on jo ehtinyt syntyä ja seuraavassa kuussa palataan vanhoihin kosteisiin tapoihin.

Maksayhdistys: Tipattomasta ei lääketieteellistä hyötyä

Brittilääkäreiden mukaan tipaton kuukausi on lääketieteellisesti täysin turha, eikä pitkällä aikavälillä paranna maksan hyvinvointia millään lailla. Brittiläisen voittoa tavoittelemattoman maksayhdistyksen The British Liver Trustin mukaan kuukauden tipattomuus antaa sen sijaan harhaanjohtavan turvan tunteen.

Yhdistyksen mukaan tammikuun tipattomuus johtaa usein erittäin alkoholipitoiseen helmikuuhun, joka tekee pahinta hallaa maksalle. Ja vaikka kuukauden tipattomuus antaisikin maksalle lepoa, se ei paranna vanhoja alkoholin aiheuttamia vahinkoja. Yhdistyksen mukaan maksa voi jopa vaurioitua, kun se saa yhtäkkiä kuukauden tauon jälkeen jälleen alkoholia.

– Yhteen kuukauteen täsmentyvä tipaton aikaväli ei ole oikea tapa parantaa maksan terveyttä. Parempi vaihtoehto on luopua alkoholinkäytöstä vaikkapa muutamana päivänä viikossa koko vuoden ajan, The British Liver Trustin toimitusjohtaja Andrew Langford toteaa.

Suomalaislääkäri Kansan Uutisille: Tipaton kertoo alkoholiongelmasta

Eiran Sairaalan työterveyslääkäri Juhani Seppäsen mukaan tipattomalle tammikuulle ryhtyvän kannattaisi katsoa peiliin. Tarve kuukauden mittaiselle alkoholitauolle kertoo Seppäsen mukaan mahdollisesta alkoholiongelmasta.

– Ainakin se on merkki siitä. Siitähän tipattoman kuukauden perinne on lähtenyt alun alkaen liikkeellekin, että on ymmärretty, että asialle voisi tehdä jotakin, Seppänen kommentoi Kansan Uutisille joulukuun lopussa.

Alkoholin vähentäminen tuo säästöjä

Ehkäisevä Päihdetyö Ehyt ry muistuttaa, että tipaton tammikuu voi kuitenkin toimia monelle ihmiselle innoituksena pitkäaikaisempaan kulutuksen vähentämiseen. Tipaton tammikuu on järjestön mukaan toimiva tapa arvioida, millaista oma alkoholin käyttö on ja miten se vaikuttaa omaan hyvinvointiin.

Ehyt ry haluaa myös muistuttaa, että alkoholin käytön vähentämisellä voi saada suuret säästöt vuoden aikana.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja