Tipaton tammikuu on jo vanha juttu: Kuivatella kannattaa myös syksyllä

Moni suomalainen aloittaa uuden vuoden perinteisesti tipattomalla tammikuulla. Tipattomia kausia olisi asiantuntijan mukaan kuitenkin syytä viettää useammin.

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Pekka Heinälä sanoo, että suomalaisten kannattaisi harkita taukoa alkoholista jokaisen loman jälkeen.

– Vapaat ovat usein sellaisia, että kansa nauttii alkoholia ja silloin siihen liittyvät ongelmat tulevat myös esille. Vuodenvaihde ei ole tästä poikkeus, Heinälä tiivistää.

Heinälän mukaan tammikuu on alkoholittomalle jaksolle hyvä kuukausi, mutta kesälomien jälkeen kannattaisi pitää toinen. Terveellistä olisi tipaton elokuu tai syyskuukin.

– Terveellistä ja suositeltavaa olisi pitää tipaton kesälomien jälkeen. Se olisi se vaihtoehto B. Siitä voisi tehdä uuden perinteen, että tipatonta vietetäänkin puolen vuoden välein. Näin miettisimme useammin omaa alkoholinkäyttöämme.

Tipatonta ei tammikuun ulkopuolella ymmärretä

Heinälän mukaan tipattoman pitäminen tammikuussa ymmärretään, mutta muulloin juomatta jättäminen voi herättää kysymyksiä suomalaisessa kulttuurissa.

– Jos ei juo, se herättää muissa kysymysmerkkejä, että mikä on syy olla juomatta? Täällä ei oikein hyväksytä sitä, ettei juo, A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Heinälä kummastelee.

Tärkeintä ylilääkärin mukaan tipattomassa on mietintätauko, pitää sen sitten milloin tahansa.

– Tipaton on hyvä erityisesti silloin, jos ei ole riippuvainen alkoholista, mutta on tehnyt ylilyöntejä. Riippuvainen ei pysty samalla tavalla säätelemään juomistaan. Vähentämään riippuvainenkin pystyy, mutta kuukausi ilman alkoholia on joillekin hyvin vaikeaa, ja silloin pitäisi myös herätä. Alkoholin ottamiseen ei pitäisi löytyä tekosyitä, mutta kummallisimpiakin syitä alkoholin ottamiselle olen kuullut, Heinälä toteaa.

Heinälä ihmetteleekin sitä, että miksi miellyttäviin tapahtumiin liitetään alkoholi.

– Erityisesti loma-ajat ovat suomalaisille sellaisia, että on lupa ottaa. Etenkin kesällä grillaukseen, saunaan ja rannalla oleskeluun liitetään alkoholi. Pitäisi miettiä, että onko pakko?

– Ylipäätään voisimme pitää ympäri vuoden tipattomia kausia, etenkin lomien jälkeen.

Tipatonta tammikuuta on vietetty Suomessa useita vuosikymmeniä. A-klinikkasäätiön viestintäjohtaja Aino Majava muistelee, että tipatonta tammikuuta on vietetty Suomessa aina 1940-luvulta lähtien.

Lue myös Makuja-sivuston artikkeli:

Lue myös:

    Uusimmat