Lääkäri: Keskivartalorasvasta hiljainen tulehdustila elimistöön

Tunnetko sydäntautiriskisi? 25:15

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen Sydänliiton Mikko Syvänteen mukaan vyötärölle kertyvän rasvan merkitys kansanterveydelle on suuri.

Sydänliiton uudessa Terveyden kolmiottelu -kampanjassa kannustetaan tarkkailemaan kolesterolia, verenpainetta sekä vyötärönympärystä. Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne sanoo, että etenkin vyötärönympärys on keskeinen asia terveyden kannalta.

– Ja kun se (keskivartaloon kertynyt rasva) nykyään on niin tavallinen, niin sen merkitys kansanterveydelle on tavattoman suuri.

Keskivartaloon sisäelinten ympärille kertyvä ylimääräinen rasva on Syvänteen mukaan aineenvaihdunnallisesti hyvin aktiivista ja se haittaa elimistön toimintaa monella eri tavalla.

– Se (rasva) ei ole pelkkä energiavarasto vaan sieltä vapautuu kaikenlaisia aineita, joiden yksi vaikutus on se, että ne aikaansaavat elimistössä tämmöisen hiljaisen tulehdustilan, joka ihan suoraankin ärsyttää verisuonia.

Vyötärölle kertynyt rasva sotkee etenkin maksan toimintaa vaikeuttaen rasva-aineenvaihduntaa, sokeriaineenvaihduntaa ja nostamalla sekä verenpainetta että verensokeria.

Ovatko kotikonstein tehtävät verenpainemittaukset Syvänteen mielestä luotettavia? Miten terveyden kolmiottelija Mato Valtonen on onnistunut terveyden parannushankkeessaan? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat