Kysely paljastaa karut luvut: Näin moni nuori kaahaisi, jos kaveri sitä pyytäisi

Ryhmäpaine altistaa erityisesti nuoret riskinottoon liikenteessä, paljastaa Liikenneturvan kysely.

Kyselyn mukaan lähes joka viides 15–24-vuotiaista nuorista ajaisi nopeusrajoituksia kovempaa, mikäli kyydissä oleva matkustaja sitä pyytäisi.

Koko väestön vastaava luku on vain viisi prosenttia.

Tulos pätee niin hyvässä kuin pahassa, koska kyselyn mukaan yllyttämisen sijaan kaverit voivat myös tukea kuljettajaa ja puuttua vaaralliseen ajotapaan. 

Kyselyn mukaan nuorista 56 prosenttia ajaisi nopeusrajoitusta hitaammin, jos matkustaja sitä pyytäisi. 

Koko väestöstä näin tekisi vain alle puolet.

– Nuorten vastaukset poikkeavat muista vastauksista. Se kertoo siitä, että nuoret ovat alttiimpia vertaisiensa kommenteille kuin vanhemmat, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen sanoo tiedotteessa.

Moottoripyörällä poliisia pakoon 220 kilometriä tunnissa – ylinopeus lähes kolminkertainen 1:26
Moottoripyörällä poliisia pakoon 220 kilometriä tunnissa – ylinopeus lähes kolminkertainen. Video toukokuulta.

Onnettomuuksia eniten kesällä

Eniten nuoria kuolee henkilöauton kuljettajina ja matkustajina. Nuorten kuljettajien kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna, Liikenneturva sanoo.

Erityisesti kesä on Liikenneturvan mukaan riskialtista aikaa nuorten liikennekuolemille, sillä 15–24-vuotiaiden henkilövahingot liikenteessä lisääntyvät touko-elokuiden ajaksi. 

– Onneksi kaveriporukka takapenkillä voi myös rohkaista kuljettajaa ajamaan turvallisesti. Matkustajat voivat esimerkiksi kehua riskittömästä ajamisesta sekä auttaa navigoinnissa tai musiikin valinnassa, jotta kuski saa keskittyä ajamiseen, Savolainen sanoo.

– Tärkeää on myös uskaltaa sanoa ääneen, jos kaverin ajotapa tuntuu turvattomalta, hän lisää.

Liikenneturva selvitti suomalaisten riskikäyttäytymistä liikenteessä huhtikuussa 2024. Norstat Finland Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 2015 henkilöä, joista 15–24-vuotiaita oli 13 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat