Kysely paljastaa: ”En ole koskaan ostanut mitään velaksi”

Huomenta Suomen Kitupiikki-viikon innostamana MTV Lifestyle tiedusteli lukijoiden kokemuksia tuhlaamiseen ja säästämiseen liittyen. Suurin osa kyselyyn vastanneista elää säästeliäästi ja tulojensa mukaan.

Rahankäyttö on hankala aihe. Usein tuntuu siltä, että läheiset elävän yli varojensa, mutta MTV lifestylen kyselyn mukaan suomalaiset elävät kuitenkin hyvinkin säästeliäästi.

Kuka nyt luottokorttia tarvitsisi?

Nykyään useimmat meistä tuntuvat maksavansa ostoksensa luottokortilla. Onko siinä kuitenkaan mitään järkeä?

”En omista luottokorttia, enkä ymmärrä mihin sellaista edes tarvitaan. Laskut laitan maksatukseen aina jämptisti eräpäivänä. Opintolaina oli aikanaan pakko ottaa, mutta maksoin sen pois heti kun jaksoin. Muuta velkaa minulla ei ole ikinä ollut” , kirjoittaa ei se niin vaikeaa ole -nimimerkillä kyselyyn vastannut henkilö.

”En uskalla hankkia luottokorttia, koska tiedän silloin tuhlaavani rahaa asioihin, joita en oikeasti edes tarvitsisi. Yritän joka kuukausi laittaa hieman rahaa säästöön, mutta valitettavasti kesäloman jälkeen säästöt hurahtivat matkusteluun ja vuokraan. Nyt yritän jälleen saada hieman pesämunaa kasaan ja elän säästeliäämmin. Joskus tietenkin hieman repsahtaa, mutta en koskaan elä yli varojeni!” , kirjoittaa 26-vuotias nainen.

Ruoan kanssa ei pihistellä

Suomalaiset käyttävät rahansa ruokaan ja säästävät pahan päivän varalle.

”Ei ole pienituloisella yh-vanhemmalla paljon mistä säästää. Shoppailen ruokakaupassa eli törsään laadukkaaseen kotimaiseen luomuruokaan. Toisinaan ostan lapsille vaatteita ovh-hintaan ja se kaduttaa myöhemmin, kun joudumme elämään tiukemmin. Auton hajoaminen tai muu yllättävä menoerä on poikkeuksetta hetkellinen katastrofi, mutta olen huomannut, että asioilla on taipumus järjestyä”, organic food shopaholic -nimimerkillä kirjoittanut 42-vuotias henkilö kertoo.

”Ensiksi maksan kaikki laskut. Varaan ruokarahan kuukaudeksi eteenpäin ja säästän joka kuukausi myös 150 euroa. Loput rahat voin käyttää hankintoihin ja ulkona käymiseen. En ole koskaan ostanut mitään velaksi tai osamaksulla”, kirjoittaa 59-vuotias mies.

Luottokorttivelat herättivät sisäisen nuukailun

Yli varojensa elämäminen saattaa aiheuttaa tulevaisuudessa suuriakin haasteita. 

”Elin aikaisemmin yli varojeni. Kolme luottokorttia tapissa ja lisäksi luotollisen pankkitilin luotto maksimissaan. En niinkään ostellut vaatteita, mutta ilmoittauduin kursseille ja koulutuksiin, joihin en koskaan mennyt, ostelin elektroniikkaa, jota en käyttänyt ja söin iltaisin ravintoloissa ja tarjosin anteliaasti myös kavereille. Nyt makselen luottokorttivelkoja takaisin. Tällä hetkellä elän tosi tiukan kulukurin mukaan: joudun usein kieltäytymään ravintolakutsuista enkä kiertele enää kaupoissa. En myöskään avaa mainospostia tai netin verkkomainoksia. Kaikesta nuukailusta huolimatta elämä tuntuu nyt valoisammalta kuin aikaisemmin. En ole enää ostohimojeni ja kaupallisuuden tai luottokorttiyhtiön orja.” 30-vuotias nainen kertoo.

”Lukeudun niihin, jotka laskevat tarkkaan jokaisen sentin”, kirjoittaa 58-vuotias mies.

Lue myös:

    Uusimmat