Kysely: Näitä terveysaiheita googlataan eniten

Suomalaiset ovat varsin aktiivisia terveyteen liittyvän tiedon hankkimisessa verkosta. Noin puolet suomalaisista hakee terveystietoa verkosta vähintään kuukausittain ja suosituinta näyttää olevan tautien oireiden googlailu. Erilaisia terveyssivustoja pidetään luottavimpana tiedon lähteenä. Tiedot selviävät Terveystalon helmikuussa teettämästä kyselystä, jonka toteutti Taloustutkimus.

Yli 90 prosenttia suomalaisista on hakenut jotakin terveyteen liittyvää tietoa verkosta, ja hieman yli puolet vähintään kerran kuussa. Naiset etsivät hieman miehiä enemmän tietoa terveydestään.

Kolme suosituinta haettavaa aihetta ovat: 

  1. Sairauden oireet
  2. Lääkkeet tai lääkeaineet
  3. Vitamiinit ja terveystuotteet

Huomattava osa vastanneista suomalaisista – lähes 70 prosenttia – on hakenut tietoa sairauden oireista. Ahkerimpia tiedon hakemisessa ovat parikymppiset tiedonhakijat. Lääkkeistä ja lääkeaineista on etsinyt tietoa 63 prosenttia, joista suuri osa on yli 56-vuotiaita.

– Tiedon etsintä netistä näkyy myös meidän vastaanotoillamme, asiakkailla on usein googlattu käsitys vaivastaan. Aktiivisuus tiedon etsinnässä kertoo siitä, että ihmiset ottavat entistä vahvemmin vastuuta terveydestään. Terve lähdekritiikki on kuitenkin aina paikallaan, toteaa Terveystalon ylilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

– Haluamme osaltamme auttaa asiakkaitamme löytämään helposti ja luotettavasti terveyteen liittyvää tietoa verkon kautta. Pyrimme tarjoamaan ajankohtaista tietoa erilaisista terveyteen ja sairauksien tutkimiseen sekä hoitoon liittyvistä aiheista.

Google lähteistä suosituin, terveyssivustot luotetuimpia

Lähteinä terveystiedon hankkimiseen käytetään eniten hakukoneita, kuten Googlea. Seuraavina tulevat erilaiset terveysportaalit ja keskustelupalstat.

Lähteiden käytössä on jonkin verran eroavaisuuksia ikäluokkien välillä. Nuoremmat käyttävät vanhempaa väestöä huomattavasti enemmän keskustelupalstoja tiedonhankintaan. Vanhempi väestö taas hakee nuorempia hieman todennäköisemmin tietoa terveysportaaleista. Sosiaalinen media on vähiten käytetty lähde kaikkien ikäluokkien kohdalla.

Lähteiden luotettavuudesta kysyttäessä terveyssivustot ovat kärjessä ja sosiaalisen median lähteet kuten Facebook listan viimeisinä. Naiset pitävät eri lähteitä hieman luotettavampina kuin miehet. Vain alle puolet suomalaisista kertoo tarkistavansa käyttämänsä lähteen luotettavuuden usein, ja vanhemmat henkilöt harvemmin kuin nuoret. 

Selvitys toteutettiin kyselytutkimuksena, jonka vastaajina oli sukupuolen, iän ja maantieteellisen sijainnin suhteen edustava otos suomalaisia. Kyselyyn vastasi 1 119 suomalaista. 

Lähde: Terveystalo

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat