Kysely: Kotitalouksien kulutusjuhlaa rahoitetaan lainalla

Nettipankki Nordnetin kyselyyn otti osaa yli tuhat vastaajaa. Kulutusta arvioidaan rahoitettavan luotolla jopa kymmenien tuhansien eurojen edestä. Enemmistö uskoo menon jatkuvan.

79 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että suomalaisten kulutusluoton käyttö on viime vuosina kasvanut hieman (47,9 prosenttia vastanneista) tai merkittävästi (31,7 prosenttia).

– Finanssialan Keskusliiton elokuun tilastojen pohjalta velanotto on kuitenkin viimeisten vuosien aikana pienentynyt rahoitusvaroihin nähden. Velanotto on siis keskimäärin kasvanut hitaammin kuin varallisuuden karttuminen, kommentoi Nordnet Suomen talousvalmentaja Martin Paasi.

Kulutusluottoa jopa kymmeniä tuhansia euroja

Noin puolet (50,8 prosenttia) vastanneista uskoo, että suomalaisilla on kulutusluottoa keskimäärin tuhansia euroja, yli neljännes (26,2 prosenttia) arvioi, että kulutusluottoa on kymmeniä tuhansia euroja tai sitäkin enemmän. 55,8 prosenttia vastanneista uskoo kulutuksen jatkuvan nykytasolla tai kasvavan tulevan vuoden aikana.

Pitäisikö tästä huolestua?

– Finanssialan Keskusliiton tilastoista käy ilmi, että kotitalouksien velkaantumisaste on pysähtynyt 120 prosentin paikkeille, kun velat suhteutetaan käytettävissä oleviin nettotuloihin. Tämä on eurooppalaista keskitasoa, toteaa Paasi.

Hän kuitenkin jatkaa, että maksuhäiriötapaukset ovat kasvaneet yli viidenneksellä viimeisten viiden vuoden aikana.

– Tämä on lähinnä pikalainojen seurausta ja huolestuttavaa varsinkin siksi, että niitä käyttävät usein nuoret.

Lue myös:

    Uusimmat