Mainos

Kymppi-Matkojen matkaoppaat hävisivät palkkakiistan hovioikeudessa

Matkatoimisto Kymppi-Matkojen konkurssipesä saataneen lopetetuksi ja tilitetyksi lähikuukausina. Konkurssista kärsineiden matkalaisten jako-osuudeksi jää näillä näkymin kuitenkin vain viitisen prosenttia eikä alle tuhannen euron saataville kertyne jako-osuutta lainkaan.

Esimerkiksi 5000 euron saatavasta velkoja siis saisi takaisin 250 euroa. Alle tuhannen euron saatavasta ei heru senttiäkään. Konkurssipesän tilitys lähiaikoina mahdollistui, kun Helsingin hovioikeus päätti tänään, että Kymppi-Matkat ei ole velvollinen korvaamaan entisten matkaoppaiden saamatta jääneitä palkkoja. Pesä saadaan näillä näkymin lopetetuksi, kun hovioikeuden tuomio kahden kuukauden kuluttua saa lainvoiman.

Prosessia voi tosin vielä viivyttää se, jos oppaiden kannetta ajanut Palvelualojen ammattiliitto PAM hakee valituslupaa korkeimmalta oikeudelta (KKO). Silloin tuomio saa lainvoiman vasta KKO:n hylättyä valituslupahakemuksen tai annettua oman päätöksensä.

Tuhannet kärsivät konkurssista

Vuonna 1997 konkurssiin mennyt Kymppi-Matkat jäi velkaa tuhansille asiakkailleen, joiden matkantekoon yhtiön kaatuminen vaikutti. Matkansa keskeyttämään tai perumaan joutuneet saivat rahansa takaisin lakisääteisestä vakuudesta Kuluttajaviraston kautta. Vakuudesta ei kuitenkaan korvattu välillisiä vahinkoja, kuten ansionmenetystä, pilalle mennyttä lomaa tai erityisiä majoituskuluja. Ne korvataan konkurssipesän varoista, mutta korvauksia ei voi laittaa jakoon niin kauan kuin oppaiden kanne on vireillä.

Konkurssipesällä on tällä hetkellä varoja noin 125 000 euroa. Lisäksi PAM joutuu korvaamaan pesälle runsaat 23 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Puolet varoista saa yrityskiinnityksen perusteella Nordea, joten tavallisten velkojien jaettavaksi jäänee vain noin 75 000 euroa. Velkoja konkurssipesällä on yli 1,2 miljoonaa euroa.

PAM pohtii oppaiden asiaa

Noin 40 opasta haki kanteellaan noin 235 000 euron palkka- ja muita saatavia. Hovioikeus piti voimassa Helsingin käräjäoikeuden aiemman päätöksen, jonka mukaan Kymppi-Matkat ei ollut oppaiden työnantaja eikä siten vastuussa palkkasaatavista.

Käräjäoikeuden mukaan oikea työnantaja oli Kymppi-Matkojen kanssa samaan kansainväliseen Tursem-yritysryhmään kuulunut Marrell Guiding, jolla oli opaskoulu ja palveluksessaan satoja oppaita eri maista. PAM:sta kerrotaan, että liitto tutkii nyt, mitä kautta oppaiden saatavia voisi lähteä perimään oikealta työnantajalta. Myös valitusluvan hakemista KKO:sta harkitaan.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.