Kymmeniätuhansia jo hylättyjä ääniä voidaan vielä hyväksyä Ruotsin jännitysvaaleissa – blokkien välinen ero alle 50 000 ääntä

Ruotsi jännittää edelleen vaalitulosta - ulkoruotsalaisten äänet ratkaisevat 3:16
Katso uutisjuttu: Ruotsi jännittää edelleen vaalitulosta – ulkoruotsalaisten äänet ratkaisevat.

Ruotsin tasaväkiseen valtiopäivävaalitulokseen voivat vaikuttaa tuhannet aiemmin hylätyt äänet.

Sunnuntain äänestyksessä hylättiin alustavasti vajaat 94 000 ääntä, joista huomattava osa todennäköisesti hyväksytään lääninhallitusten tarkastuslaskennassa.

Edellisissä vuoden 2018 vaaleissa hylätyistä äänistä hyväksyttiin tarkastuksessa vajaa kolmannes. Tämänkertaisessa vaalissa se tarkoittaisi noin 28 000 ääntä.

Punavihreän puolueblokin ja porvariblokin välinen ero laskennassa on tällä hetkellä noin 47 000 ääntä. Porvariblokilla on yhden edustajanpaikan etumatka paikoin 175–174.

Alustava ääntenlaskenta jatkuu huomenna myöhäisillä ennakkoäänillä ja ulkoruotsalaisten äänillä. Niitä arvioidaan olevan enemmän kuin neljä vuotta sitten, jolloin määrä oli reilut 200 000.

Vaaliviranomaisten edustaja kertoi maanantaina, että Ruotsin valtiopäivävaalien lopullinen tulos ei tuskin selviä ennen torstaita.

– Olen täysin varma siitä, että torstaikin tarvitaan. Niin kävi edellisissäkin vaaleissa esimerkiksi Tukholmassa. Ei ole mitään merkkejä siitä, ettei niin kävisi nytkin, sanoi vaaliviranomaisia edustava kansliapäällikkö Anna Nyqvist.

Lue myös:

    Uusimmat