Kymmenen outoa uudenvuoden perinnettä maailmalta – Suomi mukana!

Vuosi vaihtuu, ja sen juhlistamiseen liittyy toinen toistaan erikoisempia tapoja ympäri maailman. News Discovery -sivusto on listannut oudoimmat uudenvuoden perinteet ja taiat. Myös suomalaisten tuttu perinne pääsi listalle.

Heitä huonekaluja

Etelä-Afrikan Johannesburgista kotoisin oleva tapa pitää ainakin jalankulkijat varpaillaan: perinteenä on heittää vanhoja huonekaluja ulos ikkunasta, kun vanha vuosi tulee täyteen mittaansa.

Onnea punaisilla alusvaatteilla

Italiassa, Espanjassa sekä Etelä-Amerikassa vanhan perinteen mukaan punaisten alusvaatteiden pitäminen uudenvuodenaattona tuo uudelle vuodelle vaurautta, rakkautta sekä yleistä onnellisuutta. 

Vaurautta viinirypäleistä

Espanjalaista viinirypäleperinnettä on melko helppo noudattaa – kunhan käsillä on riittävästi viinirypäleitä. Keskiyöllä kellon lyödessä kaksitoista kertaa, on jokaisella kellonlyömällä syötävä yksi viinirypäle. Jos onnistut syömään kaikki 12 rypälettä tahdissa kellonlyöntien kanssa, olet syönyt itsellesi vuoden jokaiselle 365 päivälle vaurautta ja menestystä. 

Matkailijan vuosi

Niiden, jotka haluavat taata seuraavalle vuodelle paljon matkustelua, tulee Kolumbiassa vuoden vaihtuessa keskiyöllä napata jostain tyhjiä matkalaukkuja ja juosta niiden kanssa korttelin ympäri. Mitä nopeammin henkilö juoksee, sitä enemmän matkustelua hänelle on odotettavissa.

Ensimmäinen tuo lahjan

Skotlannissa uuttavuotta juhlitaan perinteisellä Hogmanay-juhlalla. Mikäli olet ensimmäinen vieras, joka astuu kodin kynnyksen yli uutenavuotena, sinun tulee tuoda lahja onnea tuomaan. Onnea toivotaan kodin omistajalle. 

Hakkaa leipää

Myös irlantilaisilla on omat uudenvuoden perinteensä. Yksi niistä on hakata leipää seinää vasten, kovaäänisesti. Tavan tarkoitus on ajaa huono onni ja pahat henget pois talosta. 

Tina kertoo tulevan

Suomessa uudenvuoden perinteisiin kuuluu tinojen valaminen. Sulanutta tinaa heitetään ämpäriin kylmään veteen. Kun tina jähmettyy, voidaan sen muodosta ennustaa tulevaa vuotta. Jos tinasta muodostuu esimerkiksi sydämen muotoinen, saattaa tulevalle vuodelle olla luvassa rakkautta.

Hyppää avantoon

Venäjällä uuden vuoden perinteisiin kuuluu pulahtaa jääkylmään avantoon puukalikka kädessä. ”Uuden vuoden puu” on sitten tarkoitus asettaa jään alle. 

Eläinten yö

Romaniassa tapahtuu kummia vuoden vaihtuessa: Eläimet saavat hetkeksi kyvyn puhua. Jos ihminen kuulee eläimen jutustelevan, seuraan häntä huono onni koko vuoden. Jos eläin ei puhu, kaikki tulee menemään hyvin. 

Herätys, naapurit!

Tanskalaisten uudenvuoden perinne on erikoinen: he heittävät lautasia ja laseja naapureittensa oviin. Äkkiseltään tapa kuulostaa ikävältä, mutta taustalla on hyvä tarkoitus. Mitä enemmän oven edestä löytyy rikottua tavaraa, sitä onnekkaampi on – onhan niin suuri joukko lautasia paiskovia ystäviä positiivinen asia.

Juttu on uusinta joulukuulta 2015.

Kiinalainen uusivuosi vaihtuu näyttävästi

Kiinalainen uusivuosi vaihtuu tammikuussa tai helmikuussa. Miten kiinalaista uuttavuotta juhlitaan? Tästä keskusteltiin Huomenta Suomessa tammikuussa 2015. Katso video!


Lue myös:

    Uusimmat