Kymmenen maailman ärsyttävintä ääntä – miksi ne riipivät meitä?

Tahdotko tietää, millaiset äänet ihmiskorva – ja aivot – kokevat suunnattoman epämieluisiksi, suorastaan sietämättömiksi? Brittiläisen tutkimuksen mukaan ärsyttävät äänet laukaisevat erittäin vahvan tunnereaktion aivoissa.

Tiedät varmasti sen tunteen, kuinka iho nousee kananlihalle ja lihakset jännittyvät, kun kuulet suunnattoman riipivän äänen, joka tuntuu menevän läpi luiden ja ytimien? Tuore tutkimus antaa uutta osviittaa siitä, miksi reagoimme näin ja mitkä äänet koetaan epämieluisimmiksi.

Newcastlen yliopiston teettämässä tutkimuksessa selvisi, että epämiellyttävän ja äärimmäisen ärsyttävän äänen kuuleminen aktivoi aivojen ohimolohkossa sijaitsevan tunnereaktioita prosessoivan mantelitumakkeen. Miellyttävät äänet käsitteli puolestaan aivojen takaosassa sijaitseva kuuloalue.

Tutkimukseen osallistuneet 13 ihmistä kuuntelivat yhteensä 74 erilaista äänitettä; samalla tutkittiin kuulijoiden aivojen toimintaa. Tutkimukseen osallistuneet antoivat arvionsa mikä äänistä ärsytti, mikä taas ei. Kävi ilmi, että korkeat, 2000–5000 hertsin taajuusalueella olevat äänet koettiin kaikista epämiellyttävimmiksi – kuten esimerkiksi kirkuminen.

TOP 10: Maailman ärsyttävimmät äänet

1. Veitsen kirskunta lasista pulloa vasten (kuuntele ääni täältä)

2. Haarukan raapiminen lasia vasten (kuuntele ääni täältä)

3. Liidun kirskunta vasten liitutaulua (kuuntele ääni täältä)

4. Viivoittimen hankaaminen lasista pulloa vasten (kuuntele ääni täältä)

5. Kynsien vetäminen liitutaulua vasten (kuuntele ääni täältä)

6. Naisen kirkuminen

7. Hiomakone

8. Polkupyörän vinkuvat jarrut

9. Vauvan itku

10. Sähköpora

Nämä neljä puolestaan olivat vähiten ärsyttäviä ääniä:

1. Aplodit

2. Vauvan nauru

3. Ukkonen

4. Valuva vesi

Tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmisten kuullessa ärsyttävän äänen, erillisen mantelitumakkeen toiminnot vilkastuivat. Tutkijat epäilevät, että ärsyttävistä äänistä johtuva vahva tunnepitoisuus saattaa muuttaa ihmisten havainnointikykyä, herkistäen kuuloaistimukselle entisestään. Tutkimuksesta voi olla myös apua migreenistä ja tinnituksesta kärsiville henkilöille, jotka ovat herkempiä epämiellyttäville äänille.


Mikä on sinun mielestäsi maailman ärsyttävin ääni? Kommentoi!

Tule AVAn Facebook-faniksi!

Lue myös:

AVA

Lähde: Webmd.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja