Mainos

Kylmiöön elävän potilaan vienyt lääkäri vältti tuomion

Potilasta kuolleeksi luullut ja tämän kylmiöön lähettänyt noin 40-vuotias turkulaislääkäri ei oikeuden mukaan syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tuomionsa asiassa tänään.

Tapaus sattui Turussa kaksi vuotta sitten, kun lääkäri julisti miespotilaan kuolleeksi ja tämä toimitettiin Turun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen kylmiöön. Aamulla potilaan huomattiin hengittävän. Hoitotoimista huolimatta mies menehtyi noin tunnin kuluttua.

Syyttäjän mukaan potilas jäi hoidotta useiksi tunneiksi ja hänen selviytymisensä olisi ollut mahdollista asianmukaisella hoidolla.

Hengenvedot jatkuivat, mutta pulssia ei tuntunut

Vastaaja kiisti syyllistyneensä tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen. Lääkintähelikopteriyksikön päivystävä lääkäri kertoi menneensä myöhään illalla potilaan kotiin muutaman minuutti ensihoitajien jälkeen.

Ensihoitajat olivat todenneet miespotilaan elottomaksi, minkä jälkeen hänelle oli annettu sydänisku, aloitettu tippahoito sekä asetettu hengitysputki. Päivystävä lääkäri kertoo elvytystoimien jälkeen saaneensa mitattua potilaalta verenpaineen, joka tuntui vahvana kaulalla. Seuraavien kymmenen minuutin aikana potilaan pulssi oli alkanut jälleen kuitenkin hiipua.

Syytteessä ollut lääkäri oli kuunnellut potilaan sydänääniä stetoskoopilla, mutta niitä ei ollut kuulunut eikä pulssia enää tuntunut.

Elvytys olisi pitänyt aloittaa uudelleen. Jo ensimmäisen elvytyksen lähtötilanne oli kuitenkin ollut kammiovärinä, jolloin potilaan ennuste huononee lääkärin mukaan jopa kymmenellä prosentilla jokaista elvytykseen käytettyä minuuttia kohden. Koska aikaa lääkintähelikopterin saapumisesta oli kulunut lääkärin mukaan jo liian paljon, uusia elvytystoimia ei jatkettu ja lääkäri oli todennut potilaan kuolleeksi.

Lääkärin arvion mukaan kyseessä oli ollut sydänpysähdys. Ja vaikka potilaalla oli ollut agonaalisia hengenvetoja sen jälkeen, kun hänet oli todettu kuolleeksi, potilas ei lääkärin mukaan enää hengittänyt. Agonaalinen hengenveto tarkoittaa hengityslihasten refleksinomaista liikendintää.

Agonaaliset hengenvedot olivat jatkuneet kymmenen minuuttia - koko sen ajan kun lääkäri oli ollut potilaan kotona. Vielä ennen lähtöään päivystävä lääkäri sekä muu hoitohenkilökunta olivat tunnustelleet potilaan pulssia, mutta sitä ei ollut tuntunut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.