Kylmäkallet ja sanomalehdet mukaan kalareissulle

Pitkään kestänyt helle haittaa kalastajiakin, sillä korkeassa lämpötilassa kalansaalis pilaantuu helposti. Kesäisen lämpimät säät saattavat pilata kalan lihan jo muutamassa tunnissa ellei saalista ole käsitelty oikein. Kalan jäähdyttäminen mahdollisimman nopeasti lähelle nolla-astetta on tehokkain tapa huolehtia kalan tuoreudesta, muistutetaan Kalatalouden Keskusliitosta.

Kesällä kalansaalis on käsiteltävä huolellisesti, heti kun saalis on saatu rannalle tai veneeseen. Saaliskala pitää välittömästi tainnuttaa, pistää kidusvaltimo poikki eli verestää kala. Samalla voi poistaa kalan kidukset, sillä niissä saattaa olla hyvinkin paljon pilaantumista nopeuttavia bakteereja ja sen jälkeen jäähdyttää kala mahdollisimman tehokkaasti lähelle nolla-astetta.

Useamman tunnin kalareissulle kannattaakin ottaa mukaan vaikkapa kylmälaukku, johon on varattu 2-3 kiloa jäitä tai muutama pakastimessa pidetty kylmävaraaja. Peratut kalat voi laittaa vaikka yksitellen muovipusseissa kylmälaukkuun. Pussien väliin ja päälle voi asetella kylmäkalleja tai jäätä.

Vanha käyttökelpoinen konsti, vaikkakin jäittämistä tehottomampi, on kääriä saaliskala kostutettuun sanomalehteen. Kuivuessaan sanomalehtipaperista haihtuu vettä ja samalla saadaan saaliskaloille viilennystä. Kalapaketti tulee laittaa varjoisaan paikkaan.

Kalastus on suosittu vapaa-ajanviete

Suomessa kalastusta harjoittaa eri muodoissaan noin kaksi miljoonaa ihmistä noin miljoonassa kotitaloudessa. Miehistä kalastusta harjoittaa noin 50 prosenttia ja naisista noin 28 prosenttia. Vuonna 2000 verkoilla, katiskoilla, merroilla ja rysillä pyydettiin 61 prosenttia kokonaiskalansaaliista ja vapapyydyksillä 36 prosenttia. Vapaa-ajan kalastuksen suosituimmat saaliskalat ovat ahven ja hauki.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja