Kylmä sää lisäsi sähkön kulutusta, hinta nousussa

Sähkön hinta kääntyi nousuun alkusyksystä kuivan vesivuoden ja kylmien säiden johdosta. Sähkön kulutus kasvoi Finergyn julkistaman pikatilaston mukaan syyskuussa vuositasolla 2,2 prosenttia ja nousi 82,1 terawattituntiin.

-Syyskuussa sähkön käyttö kasvoi lähes 5 prosenttia, kertoi toimitusjohtaja Juhani Santaholma. Kulutus oli Santaholman mukaan laskussa viime talvesta kesäkuuhun asti.

Kulutuksen kasvu alkoi heinäkuussa ja jatkui sen jälkeen vahvana elo- ja syyskuussa.

Sähkön hinta pohjoismaisessa sähköpörssissä on noussut jo alkusyksystä talvilukemiin. Syynä ovat Santaholman mukaan kylmä sää ja kuivuus, joka tuntuu markkinoilla. Edessä onkin mielenkiintoinen sähkötalvi.

Vesivoiman tuotanto oli syyskuussa päättyneen vuoden aikana 17 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Suomen sähkön kulutuksesta vesivoimalla katettiin 11,4 terawattituntia. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto nousi 25,3 terawattituntiin ja ydinvoiman tuotanto 21,5 terawattituntiin. Hiililauhteella sähköä tuotettiin 9,8 terawattituntia.

Tuonnin osuus Suomen sähkön kulutuksesta nousi syyskuussa 17 prosenttiin. Sähkön nettotuonti kasvoi 49,9 prosenttia edellisvuodesta ja kohosi 14 terawattituntiin.

-Pohjoismaiden kuivan kesän ja alkusyksyn vuoksi sähkön tuonti lännestä Suomeen tyrehtyi syyskuussa. Läntisen tuonnin kuihtuminen korvattiin syyskuussa suureksi osaksi lisäämällä hiililauhdutustuotantoa. Myös yhteistuotanto ja tuonti Venäjältä kasvoivat, totesi Santaholma.

Sähkön spot-hinnat ovat nousseet syksyn aikana selvästi ja vuorokauden eri tuntien spot-hinnat ovat tasoittuneet. Kalleimpien ja halvimpien tuntien erot ovat nyt pienet. Hinnan nousu johtuu Santaholman mukaan sähköntarjonnan painottumisesta entistä kalliimpaan tuotantoon Pohjoismaiden vesitilanteen niukentuessa.

Santaholman mukaan markkinat pitävät tässäkin tilanteessa huolen sähkön saatavuudesta. -Pörssisähkön hinta tosin voi olla ajoittain korkea, ja se ohjaa sähkön kulutusta. Joillekin yrityksille voi olla kannattavaa vähentää sähkön käyttöä, mainitsi Santaholma.

Sähkön pörssihinnan heilahtelut ovat Santaholman mukaan osoitus markkinoiden toimivuudesta ja vapaa hinnanmuodostus takaa parhaiten sähkön riittävyyden tulevaisuudessa.

Toistaiseksi talven sähkötilannetta on kuitenkin vaikea ennakoida. -Kesällä alkanut Pohjoismaiden vesitilanteen huononeminen ja syksyn kylmyys ennakoivat, että talvesta voi tulla mielenkiintoinen. Runsaat vesisateet Norjassa ja Ruotsissa ennen tositalven alkamista auttaisivat suuresti. Pakkasten myötä sateet muuttuvat kuitenkin lumeksi, ja vesitilanne voi mahdollisesti parantua vasta lumien alkaessa sulaa ensi keväänä, Santaholma sanoi.

Suomessa joudutaan Santaholman mukaan käyttämään sekä alkaneena talvena että tulevina talvina runsaasti reservissä ollutta hiilivoimaa sähkön tuottamiseen.
STT-Heikki Karkkolainen

Lue myös:

    Uusimmat