Kyborgien aika lähestyy: Uuden sukupolven robottikädelle viranomaisten hyväksyntä

Yhdysvalloissa lääkintäviranomaiset ovat antaneet hyväksyntänsä uuden sukupolven robottikädelle, jota pystyy käyttämään tarkkuutta vaativiin tehtäviin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo teknologiasivuillaan, että Deka Arm -robottikäden sormet liikkuvat pitkälti aitojen sormien kaltaisesti. Robottikättä käyttävä henkilö pystyy sen avulla aiempaa helpommin syömään, avaamaan ovia ja pukemaan vaatteita päälleen täysin itsenäisesti.

Deka Arm kykenee tähänastisia robottikäsiä laajempiin liikeratoihin, jotka muistuttavat aitojen raajojen liikkeitä.

Yhdysvaltain armeijan veteraanit ovat auttaneet Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio Darpan kehittämän robottiproteesin testaamisessa.

Proteesit ovat kehittyneet viime vuosina, mutta suuri osa kehityksestä on tapahtunut jalkaproteeseissa. Ihmisen käsien ja sormien liikkeiden kehittämiseen on liittynyt valtavasti haasteita. Tästä kertoo mm se, että tähänastiset virallisesti hyväksytyt tekokädet ovat usein perustuneet vuonna 1912 kehitettyyn malliin.

Deka Arm -robottikädessä on lihasvärähdyksiä havaitsevat elektrodit, joiden avulla proteesin käyttäjä pystyy monipuolisesti ohjailemaan keinotekoista kättään.

Kädellä pystyy poimimaan vaikkapa viinirypäleitä, mutta yhtä hyvin sitä voi hyödyntää esimerkiksi käsiporan käyttämiseen.

 

Lue myös:

    Uusimmat