Mainos

Kuvataitelija Leena Luostarinen on kuollut

Taiteilija Leena Luostarinen on kuollut. Hän menetyi aivoverenvuotoon eilen.

64-vuotiasta Luostarista on pidetty yhtenä aikamme suurimpana suomalaisena nykytaiteilijana.

– Henkilökohtaisesti luokittelisin hänet samaan sarjaan, missä aikanaan on ollut Helene Schjerfbeck ja Ellen Thesleff. Ja kyllä hän taloudellisestikin oli suurin elävä taiteilija, kertoo Luostarisen kanssa pitkään yhteistyötä tehnyt galleristi Kaj Forsblom.

Porissa syntynyt Luostarinen aloitti uransa 1970-luvulla, mutta läpimurtonsa hän teki 1980-luvun alussa tiikerimaalauksillaan.

Forsblomin mukaan Luostarinen oli uniikki taiteilija, joka ei lainannut aiheitaan keneltäkään toiselta.

– Luostarinen ammensi teoksiinsa sisältöä eksoottisista aiheista, kuten Egyptin historiasta, kreikkalaisuudesta, Kaukoidästä, kiinalaisuudesta, Intiasta ja hinduismista. Hän oli hyvin voimakastahtoinen ja boheemi maalari, Forsblom kertoo.

Luostarisen taulut olivat moniselitteisiä.

– Kaikissa hyvissä tauluissa pitää olla jonkinlainen kysymys, joka inspiroi ajattelemaan, mitä taitelija tarkoittaa tuolla. Sellainen taiteilija Leena Luostarinen oli, Forsblom sanoo.

Luostarinen sai töistään tunnustusta ja palkintoja, ja hänen töitään on ollut esillä monissa arvostetuissa gallerioissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Viime kuussa Luostariselle myönnettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön taiteilijaeläke.

Luostarinen nautti eläessään myös yleisön suosiota: viime keväänä hänen näyttelynsä rikkoi Helsingin Taidehallin kaikkien aikojen yleisöennätyksen.

Galerie Fosblomissa tieto taiteilijan kuolemasta otettiin vastaan murheellisina.

– Tietysti me otimme tämän vastaan ihan kamalan suurena suru-uutisena. Tiesimme kyllä, että hän oli saanut aivoverenvuodon, mutta uskoimme, että hän selviää siitä, Forsblom kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.