Mainos

Kuvat: Mies palellutti kätensä puutöissä 30 asteen pakkasessa – saattaa menettää sormensa

Puiden pilkkominen kesäkäyttöön tarkoitetuilla hansikkailla kostautui suomalaismiehelle karmivalla tavalla.

Ohuet hansikkaat eivät riittäneet suojaamaan puutöitä tehneen suomalaismiehen sormia paukkupakkasilta maanantaina. 

– Pakkasta oli maanantaina 25–30 astetta. Minulla oli kädessä työhansikkaat, joissa on kumia sormien kohdalla. Kesäkäyttöönhän ne on tarkoitettu, mutta laitoin ne kuitenkin käsiini ja ryhdyin töihin. Sormissa ei tuntunut sen kummemmalta kuin normaalistikaan pakkasella. Olen tottunut kalastamaan talvella enkä huomannut nyt mitään erikoista, kertoo sormensa vakavasti palelluttanut mies. 

Kun oikean sormen pikkurilli yhtäkkiä jäykistyi 90 asteen kulmaan, havahtui mies siihen, ettei kaikki ole kunnossa.

– Tulin sisälle ja laitoin kädet lämpimän veden alle. Pidin käsiä veden alla vartin ajan. Pian sormiin alkoi nousta pieniä rakkuloita. Ajattelin siinä vaiheessa, että paleltumahan tässä tuli ja laitoin käsiin rasvaa ja pienet kääreet. Luulin, että seuraavana aamuna tilanne olisi parempi.

Mies arvelee, että hänen selkäsärkyyn käyttämänsä kipulääkitys saattoi vaikuttaa siihen, ettei hän havainnut paleltumista tarpeeksi ajoissa. 

Sormet turposivat valtaviksi

Tiistaiaamu ei tuonut helpotusta tilanteeseen, vaan päinvastoin. Rakkulat olivat kasvaneet ja kovan säryn siivittämänä mies lähti paikalliseen terveyskeskukseen, missä sormissa todettiin toisen asteen paleltumavammat. Aika näyttää, säästyvätkö sormet vai menevätkö ne kuolioon. 

– Nyt pitää rasvailla sormia ja huolehtia, etteivät ne pääse tulehtumaan. Jos sormet menevät mustiksi tai kipu muuttuu sietämättömäksi, pitää lähteä välittömästi lääkäriin, mies sanoo. 

– Kyttään sormia nyt jatkuvasti. Ne ovat muuttaneet väriään joka päivä, ja nyt ne ovat tummanliilat. Tänä aamuna puhkesi viimeinenkin rakkula. Jos sormeni tästä säästyvät eivätkä mene kuolioon, tulevat ne olemaan loppuiän jäykät ja pakkasherkät. Toipuminen kestää 1,5–2 kuukautta, sen jälkeen sormet palautuvat sen verran kuin palautuvat.

Mies haluaa varoittaa muita tuomalla tarinansa julkisuuteen. 

– En olisi osannut arvata, että sillä on loppuiän seuraukset, etten osannut suojautua tarpeeksi hyvin. Jos yksikin paleltuma jää tarinani takia tapahtumatta, olen erittäin tyytyväinen. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Äänekosken Kaupunkisanomat.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.