Kuvat Lahdesta kertovat kaiken: Ihmisten virtsa valuu pitkin kuparisia taideteoksia ja värjää ne siniraidalliseksi – "Löyhkä on niin voimakas, että taju meinaa lähteä"

0:30

Kolme vuotta sitten Lahteen avattu, kuparia hohtava matkakeskus on saanut taideteoksiinsa epätoivottua lisätaidetta. Pitkin aikanaan niin kiiltävinä hohtaneita kuparisia pintoja valuu nykyään sinisiä noroja.

Kaupunkilaisten mielestä norot ovat jälkiä virtsasta, joka on valunut ylätasanteelta seinää pitkin alas. Monen mielestä tilojen haju on myöskin kuvottava, koska ”niitä ei koskaan siivota”.

Paikallisten mukaan matkakeskuksen tunnelissa on päivittäin laitapuolen kulkijoita. Lisäksi vieressä olevassa, rautatieaseman viereisessä pääportaikossa ”virtsa seisoo aina”.

– Harva edes haluaa kulkea portaikosta, koska löyhkä on niin voimakas, että taju meinaa lähteä. Lammikon voi yrittää kiertää, mutta kyllä se virtsa kenkiinkin tarttuu, eräs paikallinen kommentoi.

Lahden matkakeskus toteutettiin allianssimallilla ja se maksoi Ylen tietojen mukaan reilut 18 miljoonaa euroa.

"Yhdessä hississä tuoksui pahalle" 

Lahden kaupungin ylläpitovalvoja Pasi Leppäaho tietää ongelman; mutta hänen mukaansa ongelma on suurempi juuri rautatieaseman portaikossa, joka ei ole kaupungin vastuulla eikä niinkään matkakeskuksen tiloissa. 

Leppäaho kävi MTV Uutisten pyynnöstä vilkaisemassa sekä kuparitaideteosten väritystä että nuuhkimassa kaupunkilaisten raportoimaa ”kamalaa löyhkää” hisseissä ja porraskäytävissä.

– Yhdessä hississä kieltämättä tuoksui pahalle, ja toisessa joku oli viettänyt ainakin hetken roskista päätellen. Tästä huolimatta en ole järkyttynyt enkä oikeastaan edes huolissani, Leppäaho sanoo.

Hän kertoo pyytävänsä urakoitsijoita puhdistamaan roskaisen hissin sekä porraskäytävän ja tilaa myös puhdistuksen linja-autopysäkin pysäkkikatosten töhryjen poistamiseksi.

Ei palautetta kaupungille asti

Leppäahon mukaan kaupungille ei ole tullut palautetta kuparin värjäytymistä.

– Myös muut aineet kuin virtsa saattavat aiheuttaa kuparipintaan värjäymiä. En epäile, etteikö niihin olisi myös virtsattu tai eläimetkin tehneet tarpeitaan, mutta se on joka tapauksessa näissä maailman murheissa aika pientä.

Leppäaho mukaan kaupungilla on todella vähän mahdollisuuksia vaikuttaa, mitä ihmiset yleisissä tiloissa tekevät.

– Huonompiosaisia vähän puolustaakseni: virtsahan voi olla kenen tahansa; joko alkoholistin tai sitten jonkun meidän viraston työntekijän, joka on viikonloppuna ollut rimpsalla ja harkintakyky on pettänyt.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja