Kuusi oiretta, jotka voivat kieliä yleisistä sairauksista – helppo havaita

Yleiset suomalaisia kiusaavat sairaudet voivat oireilla monin eri tavoin.

Yhdysvaltalaisen aamuohjelma Todayn lääkäri Natalie Azar listasi kuusi harvinaisempaa oiretta, jotka voivat olla merkki yleisistä sairauksista.

Jokainen oire on myös helposti omin silmin havaittavissa. Huomioi kuitenkin, että yksittäisen oire ei kerro suoraan sairaudesta, vaan huolestaan kannattaa aina keskustella ensimmäisenä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

1. Silmät näyttävät erilaisilta

Silmien pullistuminen ulospäin on yksi kilpirauhasen liikatoiminnan oireista. Oireen voi havaita katsoessa toista ihmistä silmiin: näyttääkö siltä, että valkoinen alue ”kasvaisi”? Liikatoimintaan liittyy muitakin silmäoireita. Silmissä voi olla esimerkiksi hiekan tunnetta tai näkö heikentyä.

2. Ohenevat kulmakarvat

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi näkyä kulmakarvojen harventumisessa erityisesti kulmakarvojen päädyissä. Joissain tapauksissa kulmakarvat voivat hävitä lähes kokonaan.

3. ”Normaali” kieli on väriltään pinkki

Terveen kielen merkki on pinkki väri ja pienet nypyt kielen pinnassa. Sen sijaan huomattavan kalpean pinkin värinen kieli voi olla merkki anemiasta. Sileä kieli voi myös kertoa raudan tai foolihapon puutteesta. Erityisesti B12-vitamiinin puutos näkyy selvästi kielen värissä ja tekstuurissa: puutostilasta kärsivän ihmisen kieli on selvästi punainen ja pinnallaan kiiltävä.

4. Niskan alueen tummuminen

Erityisesti niskan alueella ihon värin muuttuminen siten, että iho näyttää tummemmalta, jopa samettiselta, voi olla vaikeaa havaita itse. Se on kuitenkin itse asiassa hyvin helppo nähdä paljain silmin. Pigmenttimuutos voi olla merkki kakkostyypin diabeteksesta. Se ei kuitenkaan ole ainoastaan diabeetikoiden tunnusmerkki: esimerkiksi ylipainoisilla tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä  ihmisillä havaitaan samanlaisia muutoksia niskan iholla.

5. Kellertävät näppylät polvissa ja kyynärvarsissa

Erikokoiset kellertävät näpyt erityisesti polvien ja kyynärpäiden alueella voivat kieliä korkeista kolesteroliarvoista. Toisinaan ”näppylät” voivat olla isojakin kellertäviä läiskiä tai punertavaa ihottumaa.

6. Turvonneet nilkat

Nilkkojen turvotus on yleinen vaiva, mutta voi myös kertoa sydämen vajaatoiminnasta. Toinen merkki samaisesta vaivasta on hengästyminen erityisesti öisin sängyssä maatessa.

Lähde: Terveyskirjasto, Today

***

24:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja