Kuuma kurkkukeitto ja yrttilevite, mausteinen tee 18.11.1999

toim. Sari-Leena Heilanen
1,5 l vettä
2-3 kasvisliemikuutiota
400g naudan jauhelihaa
2 tuoretta kurkkua
1 prk (n.350 g) makukurkkuja
3-6 valkosipulinkynttä
koristeeksi smetanaa

Kiehauta vesi suuressa kattilassa. Lisää kasvisliemikuutiot ja jauheliha. Anna jauhelihamurusten kypsyä poreilevassa liemessä. Jauhelihan kypsyessä pese kurkut ja kuori ne mikäli käytät ulkomaisia kurkkuja.
Raasta pestyt kurkut karkea teräisellä raastimella. Suikaloi makukurkut veitsellä. Älä heitä makukurkkujen lientä pois, voit käyttää sitä keiton maustamiseen. Lisää tuorekurkut ja makukurkut keittoon. Mausta keitto puristetuilla valkosipulin kynsillä ja makukurkkujen liemellä.
Anna keiton poreilla hiljalleen kannen alla noin tunnin ajan. Tarjoa nokare smetanaa keiton kanssa. Keiton maku paranee kun lämmität sitä seuraavana päivänä.

Yrttilevite


2 dl maitorahkaa
1 dl kevyt levitettä
1dl tuoreita tai kuivattuja yrttejä
( persiljaa, basilikaa, ruohosipulia)
Laita kulhoon maitorahka ja rasva. Silppua yrtit esim. lasissa saksilla. Lisää silputut yrtit kulhoon ja sekoita massa tasaiseksi. Levite sopii kuuman kurkkukeiton seuraksi sämpylän tai leivän päälle.

Mausteinen tee


vettä
teelehtiä
kardemummaa
kanelitanko
sokeria
(maitoa)
Keitä vesi kattilassa ja lisää kiehuvaan veteen ripaus kardemummaa sekä kanelitanko. Lisää vielä teelehtiä ja sokeria. Anna hautua muutama minuutti ja siivilöi teelehdet sekä mausteet pois. Teen voit juoda joko maidon kanssa tai ilman.

Lue myös:

    Uusimmat