Kuulutko tähän joukkoon? Korona-aika on innostanut retkeilemään, juoksemaan ja hiihtämään: "Liikunta on entistä tärkeämpi henkireikä"

2:07
Näin korona-aika on saanut suomalaiset innostumaan retkeilystä ja hiihdosta.

Korona-aika on saanut suomalaiset harrastamaan ulkoliikuntaa. Eniten on kasvanut retkeilyn, hiihdon ja polkujuoksun suosio. Suomalaiset myös mittaavat aiempaa innokkaammin liikuntasuorituksiaan sekä urheilukelloilla että kännykkäsovelluksilla, näin kertovat sekä Suunto että Polar.

Susanne Blomqvist oli innokas hiihtäjä jo ennen koronaa, mutta nyt hiihdosta on tullut entistä tärkeämpää.

– Ulkoliikunta on minulle ollut aina tosi tärkeätä ja se on arjessa aina, mutta ehkä korona-aika on muuttanut sen merkitystä, että se on entistä tärkeämpi henkireikä. 

Liikuntasuorituksia mitataan innokkaasti

Korona-aika on saanut monen muunkin suomalaisen innostumaan ulkoliikunnasta. 

– Ennen koronaa noin 55-65 prosenttia harjoituksista oli ulkolajeja. Nyt koronan myötä taso on noussut yli 70 prosenttiin, sanoo Suunto Oy:n mobiiliviestintävastaava Juha Lauhamaa.

Ulkolajien suosion kasvu näkyy sekä Suunnon kännykkäsovellus Sports Trackerin että urheilukellovalmistaja Polarin keräämissä tiedoissa. Suomalaiset ovat myös ryhtyneet korona-aikana mittaamaan urheilusuorituksiaan selvästi aiempaa innokkaammin. 

– Tulee mitattua ja seurattua, kuinka paljon on tullut hiihdettyä, kuinka paljon on kertynyt kilometrejä ja paljonko meni aikaa milläkin lenkillä, tunnustaa Susanna Blomqvist.

Hiihtäjien määrä kaksinkertaistui

Lajeista retkeilyn, juoksun ja hiihdon suosio on kasvanut.

– Patikointi ja sitten polkujuoksu, mitä nähtiin kevään ja syksyn aikana ja sitten kyllä tämä hiihtobuumi näkyy myös meidän datasta. Hiihtäjiä on tänä talvena tähän mennessä Sports Trackerin datan perusteella yli tuplasti viime talveen verrattuna, kertoo Lauhamaa. 

Päivätasolla näkyy selkeitä piikkejä. Esimerkiksi viime viikonloppuna Helsingin Paloheinässä oli lähes kymmenkertainen määrä hiihtäjiä verrattuna viime talven samaan päivään. Hiihtoharrastajakin on huomannut muutoksen.

– Aikaisempiinkin runsaslumisiin talviin verrattuna niin kyllä on reilusti enemmän ihmisiä laduilla ja monenlaisia hiihtäjiä, mikä on aivan ihana huomata, iloitsee Blomqvist.

Ruotsalaiset hiihtävät kovempaa

Suunnon tiedot paljastavat myös liikuntaeroja eri maiden välillä. Juoksussa ruotsalaiset tekevät enemmän juoksulenkkejä, mutta juoksevat hitaammin ja lyhyempiä matkoja kuin suomalaiset. Hiihdossa taas ruotsalaiset ovat parempia. 

– Kyllä siellä hiihdetään vähän aktiivisemmin, vähän pidempiä lenkkejä ja jopa vähän kovempaa, tietää Lauhamaa. 

Sovellusten ja kellojen ja muiden mittalaitteiden käyttäjien ei tarvitse olla huolissaan siitä, että valmistaja keräisi yksittäisten käyttäjien urheilutietoja.

– Kyllä me tätä dataa tarkastelemme trendeinä ja isoina massoina. Se on se, mitä seuraamme ja mistä näemme muutokset. Ei meille yksilödata varsinaisesti ole edes kiinnostavaa, rauhoittelee Lauhamaa.

Susanna Blomqvist arvioi, että tänä talvena hiihtokilometrejä kertyy useita satoja.

– Hiihto on niin kokonaisvaltaista liikuntaa, että siinä saa koko keho liikettä. Sitä voi tehdä hikihatussa tai sitten nautiskellen. Siinä voi mennä oman fiiliksen ja jaksamisen mukaan. Rakastan talvea ja pakkasessa on mukava olla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja