Kutsuntojen kehittämistyöryhmä esittää: Maanpuolustuspäivä ja terveystarkastukset kaikille 17-vuotiaille – sukupuolesta riippumatta

Kutsuntojen kehittämistyöryhmä esittää, että kaikille 17-vuotiaille järjestettäisiin oppilaitoksissa yhteinen maanpuolustuspäivä. Kutsuntojen kehittämistyöryhmän työn tuloksista tiedotettiin Helsingissä tänään.

Maanpuolustuspäivän aikana nuorille jaettaisiin tietoa maanpuolustuksesta, asevelvollisuudesta ja kokonaisturvallisuudesta. Tavoitteena on lisätä nuorten miesten tietoisuutta kutsuntaikään liittyvistä velvoitteista ja nuorten naisten tietoisuutta mahdollisuudesta hakeutua vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Terveystarkastukset tutussa ympäristössä

Työryhmä esittää myös, että ikäluokalle järjestettäisiin jatkossa yhteiset terveystarkastukset opiskelijaterveydenhuollossa sukupuolesta riippumatta. Uudistuksessa yhdistettäisiin Puolustusvoimien ennakkoterveystarkastus ja opiskelijaterveystarkastus. Tarkastuksessa huomioitaisiin samalla sekä nuoren opiskelukyky että palveluskelpoisuus.

–  Tarkastus olisi paremmin nuorten saavutettavissa. Tähän mennessä palvelukseen haluavien nuorten naisten on itse täytynyt hakeutua terveystarkastukseen, neuvotteleva virkamies Arja Ruponen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi tiedotustilaisuudessa.

Työryhmän mukaan tarkastusten laatu paranisi, kun ne toteutettaisiin ympäristössä, jossa nuori tunnetaan.

–  Oletettavissa on, että tarkastusten laatu paranee ja palveluksen keskeytysten määrä vähenee, Ruponen sanoi.

Kutsunnat ja valintatilaisuus yhdistettäisiin

Kutsunnat olisivat vuorossa maanpuolustuspäivän ja terveystarkastuksen jälkeen. Uutta olisi se, että kutsunnat ja naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuudet yhdistettäisiin yhteiseksi tilaisuudeksi.

Kutsuntauudistuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on kasvattaa vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvien naisten määrää.

Lue myös:

    Uusimmat