toim. Kati Nappa
Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi lisätä hiilihydraattien, erityisesti viljan kulutusta. Leipänä, myslinä ja puurona viljatuotteet ovat kaikille tuttuja ja maistuvat päivittäin.
Riisin ja pastan lisäksi muunkin tyyppiset viljatuotteet sopivat hyvin lisäkkeeksi, salaatteihin, pataruokiin, risottoihin, paistoksiin jne.
Kotimaiset ohra- ja vehnäsuurimot ovat maukasta viljaa. Kypsennys kestää tunnin tai ylikin. Niitä onkin kätevä kypsentää kerralla isompi määrä ja pakastaa sopivina annoksina.
Kaurasuurimo ja rouhittu ohrasuurimo kypsyvät 20-30 minuutissa. Markkinoilla on myös Yli-Juonikkalan viljatilan kypsiä vehnäjyviä, jotka voi lisätä suoraan ruokaan. Kuskus (couscous) on pohjoisafrikkalainen vehnätuote, joka on saavuttanut suosiota ympäri Eurooppaa ja USA:ta ja varmasti tulee kohta tutuksi myös suomalaisille.
Esikypsennettynä se kypsyy kiehuvaan veteen lisättynä noin 5 minuutissa. Sopii käytettäväksi sekä kylmänä että lämpimänä. Bulguri on vähän saman tyyppinen mutta karkeampaa. Se on höyrytettyä vehnää, joka on kuivattu ja murskattu ja on käyttövalmista 15-40 minuutin liotuksen jälkeen. Bulguri on erittäin suosittu Välimeren itäisissä osissa mm Turkissa ja Libanonissa.
Kinoa on eteläamerikkalainen suomalaisille oudompi viljakasvi, joka sopii keliaakikoille. Sitä kuten muitakin erikoistuotteita kannattaa kysyä luontaistuotekaupoista.
Kuskus lisäkkeeksi
3 dl kuskus suurimoita
3 dl vettä