Kuskus lisäkkeeksi ja tabbouleh-salaatti 22.3.2000

toim. Kati Nappa

Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi lisätä hiilihydraattien, erityisesti viljan kulutusta. Leipänä, myslinä ja puurona viljatuotteet ovat kaikille tuttuja ja maistuvat päivittäin.

Riisin ja pastan lisäksi muunkin tyyppiset viljatuotteet sopivat hyvin lisäkkeeksi, salaatteihin, pataruokiin, risottoihin, paistoksiin jne.

Kotimaiset ohra- ja vehnäsuurimot ovat maukasta viljaa. Kypsennys kestää tunnin tai ylikin. Niitä onkin kätevä kypsentää kerralla isompi määrä ja pakastaa sopivina annoksina.

Kaurasuurimo ja rouhittu ohrasuurimo kypsyvät 20-30 minuutissa. Markkinoilla on myös Yli-Juonikkalan viljatilan kypsiä vehnäjyviä, jotka voi lisätä suoraan ruokaan. Kuskus (couscous) on pohjoisafrikkalainen vehnätuote, joka on saavuttanut suosiota ympäri Eurooppaa ja USA:ta ja varmasti tulee kohta tutuksi myös suomalaisille.

Esikypsennettynä se kypsyy kiehuvaan veteen lisättynä noin 5 minuutissa. Sopii käytettäväksi sekä kylmänä että lämpimänä. Bulguri on vähän saman tyyppinen mutta karkeampaa. Se on höyrytettyä vehnää, joka on kuivattu ja murskattu ja on käyttövalmista 15-40 minuutin liotuksen jälkeen. Bulguri on erittäin suosittu Välimeren itäisissä osissa mm Turkissa ja Libanonissa.

Kinoa on eteläamerikkalainen suomalaisille oudompi viljakasvi, joka sopii keliaakikoille. Sitä kuten muitakin erikoistuotteita kannattaa kysyä luontaistuotekaupoista.

Kuskus lisäkkeeksi


3 dl kuskus suurimoita
3 dl vettä
pätkä purjoa
pala paprikaa tai
muutama kuivattu tomaatti
ripaus suolaa
tai n.1/2 kasvisliemikuutiota
nokare voita tai
vähän öljyä

Leikkaa purjo hienoksi ja paprika tai kuivatut tomaatit kuutioiksi. Lisää ne ja kasvisliemikuution pala kiehuvaan veteen ja keitä hetki. Lisää kuskus suurimot, sekoita, peitä kannella ja nosta pois levyltä. Anna hautua n. 5 min. Lisää vähän rasvaa ja sekoita irtonaiseksi haarukalla. Lämmitä samalla tarvittaessa. Tarjoa lisäkkeenä tai lämpimänä salaattina esim. fetajuustokuutioiden kera. Kylmänä voit valmistaa kuskusista salaatin bulgurin tapaan.

Tabbouleh-salaatti


3 dl bulguria
3 dl vettä

Kaada bulguri kulhoon ja lisää joukkoon kuuma vesi, jolloin liotus kestää n. 15 min tai kylmä vesi, jolloin turvotus karkeusasteesta riippuen kestää 30-45 min. Valuta hyvin.

salaatinlehtiä
1-2 pihvitomaattia
3-5 vihersipulia tai
pätkä purjoa
pätkä kurkkua
5 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl tuoretta hienonnettua
tai 1 tl kuivattua minttua
3-4 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua.
(mustia oliiveja, paprikakuutioita)
Leikkaa vihersipuli tai purjo pieniksi paloiksi, kuutioi tomaatti (ilman siemeniä) ja kurkku. Revi salaatti. Sekoita aineet hyvin keskenään. Anna tekeytyä jonkin aikaa viileässä ennen tarjoilua.

Samalla periaatteella voit valmistaa salaatin kypsennetystä kotimaisesta viljasta, kuten vehnä- kaura- tai ohrasuurimoista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja