Kurpitsaruoan syömisellä ikävät seuraukset – kaksi naista menetti hiuksensa: "Karvaan ja kitkerän maun pitäisi toimia varoitusmerkkinä"

7:16

Kaksi naista menetti tahoillaan hiuksiaan ja kehonsa karvoja kurpitsan vuoksi. Tapaukset ovat ensimmäisiä laatuaan.

Siitepölyallergia voi puhjeta aikuisenakin – video kertoo, mitkä ovat sen tyyppioireet!

Karvaan kitkerää kurpitsaruokaa ei tulisi syödä, kertoo IFLScience. Kaksi naista menetti kurpitsan vuoksi hiuksensa. Tapaukset olivat ensimmäisiä laatuaan.

Naiset olivat syöneet kurpitsaa sisältävää ruokaa, jonka jälkeen kumpikin kärsi tahollaan pahoinvoinnista ja ripulista.

Hiukset alkoivat pudota viikon kuluttua

Ensimmäisen naisen tapauksessa hiukset alkoivat pudota viikon kuluttua ruokailusta. Hiukset haurastuivat ja katkeilivat, ja niitä irtosi pään alueelta suurina paakkuina. Myös osa intiimialueen karvoituksesta putosi. Naisen perhe sai samanlaisia ruokamyrkytysoireita, mutta heidän hiuksensa eivät pudonneet, sillä nainen oli syönyt keittoa enemmän kuin muut.

Toisen naisen tapauksessa hiusten ja kehon karvojen putoaminen alkoi kolmen viikon kuluttua ruokailusta. Nainen oli syönyt aterialla kitkerältä maistunutta kurpitsaruokaa.

Naisten kokemuksista kirjoitettiin raportti JAMA Dermatology -julkaisuun.

Kitkeryys on jalostettu pois

Naisten hiustenlähdön aiheutti kukurbitasiini-niminen yhdiste, jota kurkkukasvit, kuten kurpitsat, toisinaan voivat sisältää.

Kurpitsaa on turvallista syödä, kunhan se ei ole kitkerää. Kitkeryys on AFP-uutistoimiston mukaan jalostettu pois, mutta toisinaan kurpitsoja pölyttävät hyönteiset saattavat pölyttää kurpitsan ristiin villi- tai koristekurpitsan kanssa.

– Kurpitsan karvaan ja kitkerän maun pitäisi toimia varoitusmerkkinä, tutkimusta aiheesta tehnyt Philippe Assouly sanoo ja huomauttaa, ettei esimerkiksi lapsia saisi pakottaa syömään karvaalta maistuvaa kurpitsaruokaa loppuun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja