Kurkku taipuu moneen

Kevyt kurkku maistuu sellaisenaan, sopii pääruokiin, lisäkkeisiin, juomiin ja jopa jälkiruokiin! Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.

– Kokeile kevätauringon kasvattamaa kurkkua rohkeasti uusin tavoin, kannustaa Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen.

Hän vinkkaa, että keväinen aamujuoma kurkusta tehdään sekoittamalla kurkkuraastetta piimään tai jogurttiin intialaisen lassin tapaan.

Kurkun voi myös hienontaa tehosekoittimessa yhdessä yrttien kanssa vettä ja mausteita lisäten vihreäksi ja virkistäväksi juomaksi. Samaan tapaan valmistuu kurkusta omenamehun ja salaatinlehtien kanssa soseutettu, juotava salaatti.

Kuutioina salsaan ja uunin kautta lisäkkeeksi

Kastikkeena kurkku on omimmillaan kuutioituna kylmiin salsoihin ja dippeihin. Todella monikäyttöinen ja monille tuttu kurkkukastike on kreikkalainen tsatsiki. Tsatsiki maistuu leivän kanssa, kalan kastikeena tai esimerkiksi grilliruokien lisäkkeenä.

Lämpimäksi lisäkkeeksi kurkku kuullotetaan pannulla tai kuumennetaan uunissa kuten kesäkurpitsa. Lettutaikinaan ja maustekakkutaikinaan raastettuna kurkku korvaa osan nesteestä.

Kylmä kurkku-jogurttikeitto

Neljälle hengelle

1 l maustamatonta jogurttia
1 kurkku
2 valkosipulinkynsi
pieni pala tuoretta inkivääriä
1 pnt tuoretta basilikaa
1 limetti
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
¼ tl chilijauhetta
mustapippuria

Paloittele pesty kurkku, kuori ja raasta inkivääri sekä valkosipuli ja kaada kaikki tehosekoittimeen. Lisää joukkoon jogurtti, limetin mehu, mausteet sekä hunaja.

Sekoita kaikki aineet hyvin sekaisin ja tarkista maku. Monesti joutuu lisäämään suolaa jotta maku tulisi paremmin esille. Lisää tarvittaessa chiliä tai mustapippuria ja sekoita vielä hyvin sekaisin.

Voit syödä tai juoda keiton heti tai laittaa sen maustumaan kylmään.

Tarjoile keitto valkosipuli bruschettan kanssa.

Kurkun nimikkoviikkoa vietetään 30.3.–5.4.

Lähde: Ruokatieto
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry

Lue myös:

    Uusimmat