Mainos

Kurdijohtaja pidätettiin Italiassa

Turkin hallintoa vastaan taistelevan PKK-kurdijärjestön johtaja Abdullah Öcalan pidätettiin Italiassa. Italian poliisi vahvisti tiedon tänään.

Poliisin mukaan Öcalan pidätettiin luovutustarkoituksessa torstaina Rooman lentokentällä, jonne hän saapui Moskovasta väärän passin turvin. Venäjän ulkoministeriön edustaja kieltäytyi kommentoimasta tietoja, joiden mukaan Öcalan lensi Roomaan Moskovasta. PKK:n poliittisen siiven Euroopan edustaja Mizgin Sen puolestaan sanoi, että Öcalan hakee poliittista turvapaikkaa Italiasta.

Poliisin edustajan mukaan passitarkastuksen yhteydessä tavattu Öcalan ei pidätettäessä tehnyt vastarintaa. Poliisi ei kuitenkaan kertonut missä vangittua Öcalania pidetään, eivätkä luovuttamista koskevat yksityiskohdat olleet toistaiseksi selvillä. Tiedotusvälineiden mukaan Öcalan on tällä hetkellä roomalaisessa sotilassairaalassa.
-Italialaiset viranomaiset kertoivat Öcalanin olevan tällä hetkellä sairaalassa. Hänellä on pieni terveysongelma, mutta se ei ole mitään vakavaa, sanoi Sen.

Turkin viranomaisten mukaan Öcalan pakeni Syyriasta Venäjälle sen jälkeen kun Turkki syytti Syyriaa kurditaistelijoiden tukemisesta ja uhkasi voimatoimilla. Öcalan pyysi Venäjältä poliittista turvapaikkaa aiemmin tässä kuussa.

Turkkilaiset ovat toistuvasti vaatineet Öcalanin luovuttamista Turkkiin. Turkin pääministeri Mesut Yilmaz kertoi tiedotusvälineiden edustajille Ankarassa osoittaneensa Öcalania koskevan luovutuspyynnön Italian Turkin suurlähettiläälle samalla, kun Turkin suurlähettiläs esitti Roomassa saman vaatimuksen Italian ulkoministeriölle. Italialla on 40 päivää aikaa päättää asiasta, sanoivat italialaiset oikeusviranomaiset.

Öcalan on johtanut Kurdistanin työväenpuoleen eli PKK:n 14 vuotta jatkunutta taistelua Turkin hallitusta vastaan. Taisteluissa on kuollut noin 30 000 ihmistä.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.