Kuopio on Suomen sairain kaupunki – näin terveysjohtaja kommentoi tuoretta tilastoa: "Kolikolla on myös kääntöpuoli"

THL:n tuore tilasto paljastaa Kuopion olevan Suomen "sairain" kaupunki. MTV Uutiset Live tavoitti Kuopion terveysjohtaja Jari Saarisen kommentoimaan kaupungin terveystilannetta.

THL:n tilaston mukaan Kuopiossa sairastetaan enemmän kuin muualla Suomessa. Saarisen mukaan tieto ei tule yllätyksenä, vaan asia on ollut tiedossa jo pitkään.

– Myös aiemmat THL:n tilastot ovat antaneet samanlaisia tuloksia, Saarinen kertoo.

Saarinen toteaa koko Itä-Suomen olevan korkean sairastavuuden aluetta ja kuntaliitosten kautta Kuopio on kasvanut suuremmaksi kaupungiksi, joten sairaudet ovat kasautuneet alueelle.

– Taustalla sairastavuudessa ovat varmasti perimä, elintavat ja elinympäristö.

– Kolikon kääntöpuolena Kuopiossa on todennäköisesti vähemmän piilossa olevia tauteja, joten sairaat pääsevät hyvin hoitoon, Saarinen sanoo.

Myös mielenterveysongelmat piinaavat

Kuopion alueella on mittavasti myös mielenterveysongelmia.

Mielenterveydenpalveluiden saatavuus on hyvä, mutta Saarinen arvioi valtakunnallisen vankimielisairaalan nostavan tilastoja.

– Kuopio on tehnyt pitkän linjan suunnitelmia, sillä uudessa kaupungin strategiassa terveys on yksi merkittävimmistä painopistealueista. 

– Olemme myös mukana WHO:n Healthy City -ohjelmassa. Hyvinvoiva Kuopio 2030 -projektin suunnittelu on myös saatu loppusuoralle.

Lue myös:

    Uusimmat