Kuntaliitto: Raskaana oleva pääsee katkaisuhoitoon

Päihdeäidin laitoshoito maksaa kunnalle puolessa vuodessa ainakin 80 000 euroa.

Säästösyistä kunnat ovat vähentäneet lähetteitä laitoksiin ja naisia ohjataan avohoitoon ja poliklinikkapalvelujen piiriin.

Lasten hyvinvoinnin kannalta satsaukset naisten päihdehoitoon ovat olennaisen tärkeitä.

Kuntien nuiva linja on huomattu muun muassa Järvenpään sosiaalisairaalan perhekuntoutusyksikössä, missä on ollut alkuvuonna paikkoja tyhjillään.

Laitoshoito tulee kunnille selvästi kalliimmaksi kuin avohoito; mutta kaikkea ei ole karsittu.

– Katkaisuhoitoon pääsee raskaana oleva nainen aivan varmasti, vakuuttaa sosiaali- ja terveysasioista vastaava johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta.

Vuorokauden hoitokustannus 600 euroa

Järvenpään sosiaalisairaalan perhekuntoutus maksaa äidiltä ja yhdeltä lapselta noin 600 euroa vuorokaudessa.

Jos kuntoutuksessa on mukana useampi lapsi ja/tai puoliso hinta nousee vastaavasti.

Kuukauden hoito maksaa siis vähintään 18 000 euroa.

Päihdeäitien hoitoon keskittyvissä Pidä kiinni -ensikodeissa kuntoutuksen hinta raskaana olevalta äidiltä tai äiti-vauva-parilta on noin 560-600 euroa vuorokaudessa. Jos hoitoon tulee myös isä tai muu perheenjäsen, hintaan tulee noin puolet siitä lisää. 

– Palveluita on tarjolla, ja jos äiti niihin hakeutuu ja on valmis kiinnittymään hoitoon, niin ei se kunnan varattomuuteen kaadu.

Kuntaliitossa lasketaan, että puolen vuoden päihdehoito laitoksessa maksaa kunnalle helposti 80 000 euroa.

Avohoidon käynnit maksavat yleensä noin 100 euroa kerralta. Kolme avohoitokertaa viikossa tarkoittaisi puolessa vuodessa noin 8000 euron kuluja.

Hoitamatta jättäminen tulee kalliiksi

– Laitoshoidon kustannukset ovat todella pieni satsaus verrattuna hoitamatta jättämiseen tai liian "kevyesti" hoitamiseen, painottaa kehittämispäällikkö Maarit Andersson Ensi- ja turvakotien liitosta

– Lapsen vaurioituminen, huostaanotto sekä äidin ja vauvan syrjäytymisen jatkuminen tulevat kalliiksi, puhumattakaan inhimillisestä puolesta, Andersson muistuttaa.

Kuntaliitossa puolustetaan avohoitoa:

– Pyrkimyksenä on valmentaa äitejä elämään normaaliympäristössä, koska kukaan ei voi olla lopun elämäänsä laitoksessa, sanoo Myllärinen.

– Toki jos toisessa vaakakupissa on se, että syntyy lapsi, jolla on pitkäkestoisia vaikeuksia oman elämänsä aikana, niin sekin tulee huomioida hoidon alkuvaiheen satsauksessa.

 

Lue myös:

    Uusimmat