Kunta-alan lakko alkaa tänään kymmenessä kaupungissa – tähän kaikkeen se vaikuttaa

MTV tapasi kunta-alan lakon vuoksi erityisjärjestelyihin joutuvia päiväkoti-ikäisten lasten äitejä 3:27
MTV tapasi kunta-alan lakon vuoksi erityisjärjestelyihin joutuvia päiväkoti-ikäisten lasten äitejä. Katso haastattelut videolta!

Koulut ja päiväkodit pitävät ovensa kiinni tästä päivästä lähtien ympäri maata, kun kunta-alan lakko alkaa. Viikon kestävä lakko koskee kymmentä kaupunkia.

Lakon vaikutuksen alaisena on yli 80 000 työntekijää Helsingissä, Vantaalla, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Espoossa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Lakko järjestetään, koska alan työsopimusneuvottelut ovat tähän mennessä epäonnistuneet. Neuvottelujen osapuolina ovat olleet kunta-alan pääneuvottelujärjestöt Juko ja JAU. Työnantajaa on edustanut Kunta- ja hyvinvointityönantajat (KT).

Neuvotteluista on vastannut sovittelulautakunta, jonka johtaja on alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. Hän kertoi perjantaina Twitterissä, ettei lautakunta pyydä työministeri Tuula Haataista (sd.) siirtämään lakkoja. Pylkkäsen mukaan tilanteeseen ei ole tällä hetkellä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta, sillä neuvotteluosapuolet ovat liian kaukana toisistaan.

Jukon puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan useat lakkokunnista ovat päättäneet keskeyttää koulun kevätlukukauden lakon ajaksi.

–  Eli mikään koulu ei ole auki, edes rikkurit ja liittoon kuulumattomat eivät ole töissä, Luukkainen sanoo.

Lakko näkyy koulujen ja päiväkotien lisäksi myös muissa kunnan palveluissa. Esimerkiksi kirjastot, museot ja virastot sulkeutuvat ympäri maata.

Vaikutuksia on myös sairaaloissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on varoittanut potilashoidon voivan ruuhkautua lakon alkaessa. Samalla Oulun yliopistollinen sairaala OYS kertoo lakon sulkevan sairaalan kahvilat ja ravintolat.

Tiistaina alkaa myös yksityisen opetusalan lakko, joka koskee yhteensä 17:ää oppilaitosta Helsingissä ja Tampereella.

Lue myös:

    Uusimmat