Kunta-alan jättilakko uhkaa alkaa tiistaina – yksin Oulussa tuhannet työntekijät jäävät kotiin: "Koulut ja päiväkodit pääosin kiinni"

Hoitajat ja kunta-ala varautuvat järeisiin työtaistelutoimiin 8:02
Katso video: Oulun kaupungin henkilöstöjohtaja Ville Urponen ei osaa antaa tarkkaa määrää lakkoon mahdollisesti päätyvien määrästä.

Kunta-ala ja hoitajat varautuvat järeisiin työtaistelutoimiin. Näin tilanne näkyy Oulussa, yhdessä kymmenestä lakon piirissä olevasta kaupungista.

Parhaillaan käynnissä olevassa työriidassa ei ole kyetty antamaan sovintoehdotusta, sillä näkemyserot erityisesti palkankorotuksista ovat liian etäällä toisistaan. Ensi viikon tiistaina kymmenessä kaupungissa on alkamassa laaja kunta-alan työntekijöiden lakko. Esimerkiksi Oulussa asia koskee tuhansia työntekijöitä.

Lakko on alkamassa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Oulun kaupungin henkilöstöjohtaja Ville Urponen ei osaa antaa tarkkaa määrää lakkoon mahdollisesti päätyvien määrästä, sillä työnantajalla ei ole täysin tiedossa, kuinka paljon työntekijöitä kuuluu lakkoon liittyviin työjärjestöihin.

– Puhutaan tuhansista kuitenkin, eli useita tuhansia työntekijöitä, Urponen arvioi MTV:n Uutisaamussa.

Lakkoilmoitusten jälkeen Oulussa aloitettiin paikalliset palkkaneuvottelut ilmoituksen tehneiden järjestöjen kanssa, jolloin käytiin läpi lakkoilmoituksen rajaukset ja kohdennukset.

Oulussa on myös tehty suunnitelmia välttämättömän toiminnan turvaamiseksi mahdollisen lakon aikana.

– Halusimme varmistaa, että työnantajalla sekä työjärjestöillä, ja sitä myöten myös henkilöstöllä, olisi oikea käsitys siitä keitä lakko koskee ja ei koske.

– Vielä tälläkin viikolla käytiin täsmentäviä keskusteluja siitä, että miten lakon tullessa toimitaan

Koulut ja päiväkodit menossa kiinni

Lakon piiriin kuuluu monia eri ammattikuntia, esimerkiksi sosiaalityöntekijöitä sekä varhaiskasvatuksen opettajia.

Henkilöstöjohtajan mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että Oulussa myös koulut sulkevat ovensa.

– Näyttää siltä, että koulut menevät osin kiinni. Käytännössä IB-lukion ylioppilaskirjoitus on rajattu lakon ulkopuolelle, mutta muilta osin koulut ovat todennäköisesti kiinni ja päiväkodeissa sama juttu. Pyrimme näihin lakkojärjestöihin kuulumattoman henkilöstön toimesta pitämään joitakin päiväkoteja auki, jotta voidaan turvata niin sanottujen kriittisten alojen työssä käyminen.

– Mutta kyllä tällä merkittäviä vaikutuksia perheiden arkeen on, kun koulut ja päiväkoditkin pääosin ovat kiinni, Urponen sanoo.

"Toimitaan tulkinnanvaraisessa tilanteessa"

Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäminen kuuluu kuntien lakisääteisiin tehtäviin, joita lakkokaan ei poista. 

– Tokihan työnantaja pyrkii, niissä puitteissa mitä se työvoimatilanne mahdollistaa, kaiken mahdollisen toiminnan järjestämään kouluilla ja varhaiskasvatuksessa. Jos kuitenkin henkilöstöä ei tule töihin, niin eihän siellä sitten pystytä turvallisesti ottamaan vastaan lapsia ja nuoria. Eikä tietenkään päiväkodeissa, joissa on hyvinkin pieniä lapsia normaalisti.

Urpolan mukaan asiaan liittyy monenlaista lainsäädäntöä, jota pyritään pääosin noudattamaan, mutta joidenkin pykälien osalta saatetaan joutua toimimaan "tulkinnanvaraisessa tilanteessa".

– Nämä ovat vaikeita tilanteita. Toisaalta järjestöthän pyrkivät näillä työtaisteluilla haittoja aiheuttamaan, jotta saisivat omia asioitaan sitten edistettyä, Urpola toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat