Opettajat, sosiaalityöntekijät ja lukuisat muut kuntien työntekijät ovat menossa lakkoon 10 kaupungissa – "Nyt ollaan siinä tilanteessa"

Ratkeaako kunta-alan umpisolmu? 3:26
Kunta-alan sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen kertoi tänään, ettei sovintoehdotusta voitu antaa. Katso Pylkkäsen kommentit videolta!

Kunta-alalla alkaa kymmentä kaupunkia koskeva historiallisen suuri lakko ensi tiistaina, jos mitään ihmeellistä ei tapahdu, sanoo Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren MTV Uutisille.

Kunta-alan työehtokiistaa sovitteleva sovittelulautakunta kertoi tänään, ettei kiistaan voi vielä antaa sovintoehdotusta, sillä osapuolet ovat niin kaukana toisistaan.

Tämä tarkoittaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnnajohtajan Maria Löfgrenin mukaan käytännössä sitä, että aiemmin varoitettu kunta-alan lakko alkaa kymmenessä kaupungissa 3. toukokuuta.

Lakko alkaa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Koskee etenkin varhaiskasvatusta ja perusopetusta

Lakko koskee etenkin julkista varhaiskasvatusta ja perusopetusta. Lakkoon on menossa opettajia, sosiaalityöntekijöitä, museoiden ja kirjastojen työntekijöitä sekä muita kunta-alan työntekijöitä.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että vapun jälkeen 3. toukokuuta alkaa historian suurin jukolainen lakko. Meillä on [lakon ajan] kuntasektorilla toiminnot laajasti tauolla, Löfgren sanoo MTV Uutisille.

Lakon on määrä kestää viikon, toukokuun 9. päivään saakka. Lakon piirissä on Jukon mukaan yli 80 000 palkansaajaa.

Juko pettyi siihen, ettei edes ehdotusta tullut

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi lakkoa jo kerran eteenpäin. Lakon ainakin osittaiseen siirtämiseen on Löfgrenin mukaan vielä huomisen ajan teoreettinen mahdollisuus, mutta mitään ennakkotietoa tällaisesta ei ole.

– Pitäisin ihmeellisenä, jos nyt tässä vaiheessa enää lakkoa siirrettäisiin. Sehän tekee ihmisille mahdottomaksi varautua tähän tilanteeseen, kun tässä on vappuviikonloppu tulossa, Löfgren toteaa.

Juko on pettynyt siihen, että ennakko-odotusten vastaisesti sovittelulautakunta ei tänään pystynyt antamaan edes sovintoehdotusta.

Järjestö on vaatinut työntekijöilleen erillistä palkkaohjelmaa, jolla julkisen sektorin palkat nousisivat yleistä palkankorotuslinjaa enemmän.

– Ratkaisu ei tule syntymään, mikäli Jukon keskeistä tavoitetta, palkkaohjelmaa, ei saada ratkaisuun mukaan. Me emme voi kuitata mitään muuta ratkaisua kuin sellaisen, missä palkkaohjelma on mukana.

Tehy: "Odotamme rauhassa"

Omana osapuolenaan kunta-alan työehtokiistassa on sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote, joka edustaa neuvottelupöydässä hoitajaliittoja Tehyä ja Superia.

Omaa palkkaohjelmaansa vaativat hoitajaliitot ilmoittivat viime viikolla alkavansa valmistella joukkoirtisanoutumisia siltä varalta, että työehdoista ei päästä sopuun.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan Tehy odottaa rauhassa sovittelulautakunnan esitystä, vaikka sellaista ei tänään tullutkaan.

– Meillä ei ole mikään kiire. Neuvottelemme mielellämme Kuntatyönantajien kanssa pelastusohjelmasta ja hoitajapulan ratkaisusta, Rytkönen tviittaa.

Lue myös:

    Uusimmat