Kuninkaallisten pisimmät nimet – haluaisitko tällaisen supertittelin passiisi?

Suomessa lapselle saa antaa enintään kolme etunimeä, mutta sama sääntö ei päde kaikkialla. Helmi selvitti, millaisia superpitkiä nimiä maailman kuningasperheiden jäsenillä on!

Espanja

Espanjan kuningatar Sofían (pääkuvassa) koko nimi on Sofía Margarita Victoria Federica de Schleswig-Holstein-Sönderborg-Glücksburg. Espanjan kuninkaan Juan Carlosin koko nimi on vähintään yhtä mahtipontinen Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias.

Kuningasparilla on kaksi tytärtä, Elena de Borbón y Grecia ja Cristina de Borbón y Grecia. Parin pojan, Espanjan kruununprinssi Felipen koko nimi on Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia. Ei siis liene ihme, että miestä kutsutaan vain prinssi Felipeksi!

Felipe on naimisissa Espanjan prinsessan ja Asturian ruhtinatar Letizian kanssa. Prinsessan syntymänimi on huomattavasti hallitumpi Letizia Ortiz Rocasolano. Parin tyttären, Espanjan prinsessa Leonorin koko nimi on Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz.

Tanska

Tanskan kuningatar Margareeta II on koko nimeltään Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid. Hänen puolisonsa prinssi Henrik on syntymänimeltään kreivi Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat.

Tanskan kruununprinssi Frederikin koko nimi on Frederik André Henrik Christian, ja hänen puolisonsa prinsessa Maryn syntymänimi on Mary Elizabeth Donaldson.

Parin nuorilla lapsilla on kuitenkin mahtipontisemmat nimet: vuonna 2007 syntyneen prinsessa Isabellan koko titteli on Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. Vuonna 2005 syntyneen esikoispojan, prinssi Christianin, koko nimi on Christian Valdemar Henri John, ja parin vuonna 2011 syntyneet kaksoset saivat nimikseen Vincent Frederik Minik Alexander ja Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Ruotsi

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on oikealta nimeltään Carl Gustaf Folke Hubertus. Hänen puolisonsa kuningatar Silvian syntymänimi on Silvia Renate Sommerlath.

Kuningasparin lapsia on siunattu hillityillä etunimillä: Victoria on koko nimeltään Victoria Ingrid Alice Désirée, Madeleinen taas Madeleine Thérèse Amelie Josephine. Prinssi Carl Philip on koko nimeltään Carl Philip Edmund Bertil.

Victorian puolison koko nimi on häiden jälkeen prinssi Olof Daniel Westling Bernadotte. Parin esikoistyttären nimeksi tuli Estelle Silvia Ewa Mary, ja hän on Itä-Götanmaan herttuatar.

Yhdistynyt kuningaskunta

Kuningatar Elisabet II:n koko nimi on Elizabeth Alexandra Mary, ja hänen puolisonsa prinssi Philip, Edinburghin herttua on oikealta nimeltään PhilipMountbatten. Muilla kuninkaallisen perheen jäsenillä on kuitenkin hieman pidemmät nimet.


Prinsessa Annen koko nimi on Anne Elizabeth Alice Louise Laurence Mountbatten-Windsor. Hänen lapsillaan on verrattaen lyhyet nimet: Peter Mark Andrew Phillips ja Zara Anne Elizabeth Phillips.

Walesin prinssi Charlesin koko nimi on Charles Philip Arthur George. Charlesin vaimon, Cornwallin herttuatar Camillan koko nimi on Camilla Rosemary Mountbatten-Windsor.

Cambridgen herttua prinssi Williamin koko nimi on William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor. William on monelle tuttu, mutta harva tietää, että prinssi Harryn etunimi on todellisuudessa Henry! Miehen koko nimi on Henry Charles Albert David Mountbatten-Windsor.

Yorkin herttua prinssi Andrew'n koko nimi on Andrew Albert Christian Edward Mountbatten-Windsor. Andrew'n vanhemman tyttären, Yorkin prinsessa Beatricen nimi puolestaan on Beatrice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor. Nuorempi tytär, Yorkin prinsessa Eugenie, on todellisuudessa Eugenie Victoria Helena Mountbatten-Windsor.

Prinssi Edward, Wessexin jaarli on oikealta nimeltään Edward Antony Richard Louis Mountbatten-Windsor. Wessexin jaarlin tytär on nimeltään Lady Louise Windsor, siis Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor.

Kunniamaininta: Monaco

Monacon ruhtinas Albert II:n koko nimi on Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi. Hänenkään nimensä ei kuitenkaan vedä vertoja Monacon ruhtinaansa vuoteen 2005 toimineen Rainier III:n tittelille.

Rainier III:n koko arvonimi nimittäin oli hänen korkeutensa Rainier III, Monacon ruhtinas, herttua de Valentinois, markiisi des Baux, kreivi de Carlades, paroni de Buis, Seigneur de Saint-Rémy, Sire de Matignon, kreivi de Thorigny, paroni de Saint-Lô, de la Luthumière et de Hambye, herttua d'Estouteville, de Mazarin et de Mayenne, Prince de Château-Porcien, kreivi de Ferrette, de Belfort, de Thann et de Rosemont, paroni d'Altkirch, Seigneur d'Isenheim, markiisi de Chilly, kreivi de Longjumeau, paroni de Massy, markiisi de Guiscard.

Kansalaisten onneksi ruhtinasta saa puhutella vain termillä "teidän korkeutenne".

Lue myös:


MTV3/Helmi

Lähteet: Finlex.fi, Wikipedia

Kuvat: Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat