Mainos

Kuningatar Elisabethin valtaannoususta 60 vuotta

Tänään tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Elisabeth II nousi Britannian kuningattareksi.

Elisabeth peri kruunun 25-vuotiaana isänsä, kuningas Yrjö VI:n kuoltua vuonna 1952. Kruunajaisia vietettiin kuitenkin vasta lähes puolitoista vuotta myöhemmin.

Kuningattaren tapana on ollut viettää valtaistuimelle nousunsa vuosipäivää vain perhepiirissä, mutta tänään hän tekee kaksi visiittiä Itä-Englantiin.

Lontoossa päivän kunniaksi ammutaan kunnialaukauksia. Hyde Parkissa ammutaan perinteiset 21 tykinlaukausta ja niiden lisäksi Towerissa 62 tykinlaukausta. Juhlan kunniaksi on myös julkistettu kuuden postimerkin sarja.

Alamaisilleen Elisabeth II on vuosipäivän johdosta lähettänyt viestin, jossa hän kiittää saamastaan tuesta.

- Kirjoitan kiittääkseni erinomaisesta tuesta ja rohkaisusta, joita olette antaneet minulle ja prinssi Philipille näiden vuosien aikana ja kertoakseni kuinka syvästi olemme liikuttuneet saadessamme niin monia ystävällisiä viestejä juhlavuoden johdosta, Elisabeth II kirjoittaa.

Valtakautta juhlistavia tilaisuuksia aletaan järjestää vähitellen pitkin Britanniaa, ja juhlinta huipentuu kesäkuun alussa. Juhlien kohokohdaksi on suunniteltu tuhannen veneen laivuetta, joka lipuu pitkin Thamesjokea kuningattaren itsensä johtamana.

85-vuotias Elisabeth II on Britannian toiseksi pisimpään hallinnut monarkki. Kuningatar Victorian valtakausi kesti 63 vuotta.

(MTV3 - AFP - BBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.