Kuningatar Elisabet suuttui – lähteet arvostelevat tarinaa varjoihin piilotettujen "salattujen serkkujen" kohtalosta: "Se ei vaan ole totta"

4:24
Kuningatar Elisabet piti keväällä erityisen vakavan puheen kansalleen.

Kuningatar Elisabetin kerrotaan pahoittaneen mielensä siitä, kuinka hänen serkkujensa Nerissa ja Katherine Bowes-Lyonin tarina on esitetty.

Tänä syksynä ilmestyi odotettu fiktiivisen The Crown -sarjan neljäs tuotantokausi, jossa seurataan brittihovin kuninkaallisen perheen elämää kuningatar Elisabetin valtakauden vuosina 1979-1990. 

Kuningatar Elisabetin valtakauden avainhetkiä eri kuninkaallisten näkökulmasta esittelevä The Crown on draamasarja, joka yhdistää kerronnassaan fiktiota ja faktaa. Ohjelma on kansainvälisesti erityisen suosittu, mutta varsinkin neljännen tuotantokauden kohdalla sarja on kerännyt runsaasti syytöksiä epätäsmällisyydestä.

Tuotantokaudella esitettiin monia sellaisia puolia kuninkaallisesta perheestä, jotka eivät olleet kovinkaan mairittelevia. Yksi tällaisista asioista oli kuningattaren "salattujen serkkujen" tarina, jota käsiteltiin yhdessä jaksossa. 

Kuningatar Elisabetin kaksi serkkua, Nerissa ja Katherine Bowes-Lyon elivät suurimman osan elämästään psykiatrisessa sairaalassa. Siskokset olivat kuningatar Elisabetin äidin veljenlapsia ja heidät pidettiin elämässä varjoissa, sillä he olivat kehitysvammaisia. 

The Crownin tulkinnan mukaan totuus valkeni Elisabetin pikkusiskolle prinsessa Margaretille, jolle selvisi siskosten olemassaolo ja se, että he olivat yhä hengissä. Nerissa ja Katherine oli julistettu kuolleiksi vuonna 1963, mutta Nerissa kuoli todellisuudessa vasta vuonna 1986 ja Katherine vuonna 2014. Sarjan mukaan siskokset pidettiin piilossa, jotta kuninkaallinen sukupuu ei joutuisi arvostelun kohteeksi. 

Nerissan ja Katherinen lisäksi samaisessa laitoksessa eli Elisabetin kolme muutakin serkkua, jotka olivat Elisabetin äidin siskonlapsia. 

Julkiseksi tieto Nerissan ja Katherinen olemassaolosta tuli vuonna 1987. Aihe jäi kuitenkin unholaan aina vuoteen 2011 asti, jolloin Katherinesta ja Nerissasta kertova dokumentti julkaistiin. 

Dokumentin mukaan kukaan kuninkaallisen perheen jäsenistä ei koskaan vieraillut sisarusten luona, eikä lähettänyt heille syntymäpäivä- tai joululahjoja. Ohjelman mukaan kukaan perheenjäsen ei ollut paikalla Nerissan hautajaisissa ja että tämän hauta merkittiin ainoastaan muovisella lapulla sekä sarjanumerolla, ennen kuin lopulta paikalle hankittiin hautakivi tuntemattoman lahjoittajan toimesta.

Siskoja hoitaneen, dokumentissa haastatellun hoitajan mukaan Katherine oli ihastuttava luonne, joka nautti erityisesti kuninkaallisten häiden katselemisesta. 

– Hän olisi todella voinut kukoistaa, mutta sen sijaan hänet jätettiin kasvattamatta. 

Hovi ei kommentoinut dokumenttia sen ilmestyessä virallisesti, mutta lähteiden mukaan asia vihastutti kuningattaren. 

– Kuningatar on hyvin, hyvin poissa tolaltaan ajatuksesta, että tämä ohjelma on tehty, sillä se ei vaan ole totta. 

– Sekä Katherinen ja Nerissan luona vierailtiin hyvin säännöllisesti heidän perheensä toimesta, mutta kumpikaan heistä ei voinut puhua ja koko elämänsä ajan he luulivat olevansa nelivuotiaita. He eivät pystyneet tunnistamaan vierailijoita ja usein hermostuivat pahasti kun he yrittivät päätellä, kuka oli kyseessä, lähde kertoo. 

Lähteen mukaan siskokset saivat myös lahjoja, erityisesti jouluisin. Nerissa ja Katherine eivät kuitenkaan lähteen mukaan tienneet, keneltä lahjat olivat peräisin, mutta iloitsivat niistä silti. 

Kuningattaren serkku ladu Elizabeth Anson tuomitsi myös dokumentin antamassaan haastattelussa. Ansonin mukaan Nerissan ja Katherinen äiti Fenella Bowes-Lyon olisi vieraillut heidän luonaan säännöllisesti ja oli ainut henkilö, jonka he tunnistivat. 

– Muiden vierailijoiden kohdalla kumpikin vaikutti hermostuneelta, ellei kauhistuneelta, joten lopulta hoitajat kysyivät perheeltä huomaavaisesti, voisivatko nämä vierailut loppua, Anson on kommentoinut. 

Vuoden 2011 dokumentin esittäneen Channel 4 -kanavan tiedottajan mukaan ohjelman tekijät pyysivät Bowes-Lyonin perhettä osallistumaan dokumentin tekemiseen, mutta perhe kieltäytyi. 

The Crownin jaksossa Nerissan ja Katherinen tarina on esitetty samaan tapaan kuin vuonna 2011 ilmestyneessä dokumentissa. Vaikka ohjelma on nimennyt olevansa draamasarja, on faktan ja fiktion raja ohjelmassa toisinaan hämärtynyt.  

Kuningatar Elisabetin tiedetään pitäneen The Crownin ensimmäisestä tuotantokaudesta, mutta pettyneensä aviomiehensä prinssi Philipin kuvaukseen kylmänä ja tunteettomana isänä toisella tuotantokaudella. Kuningattaren mielipiteistä koskien kahta tuoreempaa tuotantokautta ei ole tietoa. 

Lähde: Express

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja