"Kun Suomi voitti MM-kultaa, olin ..." – Suomalaiset paljastivat erikoisimmat jääkiekkomuistonsa

Helmen lukijat paljastivat ikimuistoisimmat kokemuksensa jääkiekon viimevuotisista maailmanmestaruuskilpailuista, joissa Suomi voitti kultaa.

Helmen lukijoiden muistoissa elää vieläkin vahvoina hetket, jolloin Suomen jääkiekon maailmanmestaruus viime vuonna ratkesi.

Suomalaiset juhlivat voittoa myös ulkomailla

Vaikka Helsingin Senaatintorilla järjestetyt valtavat juhlat keräsivät kymmeniä tuhansia juhlijoita yhteen, juhlittiin sitä innolla muuallakin. Useat näkivät vaivaa nähdäkseen finaaliottelun ulkomailla.

– Vuoden 2011 maailmanmestaruus jäi ikuisesti mieleen, sillä sitä juhlittiin aikaeron takia jo aamutuimaan Waikiki Beachilla Havaijilla! Pieneltä kannettavan tietokoneen näytöltä katseltiin finaalipeli paikallisessa hampurilaisravintolassa ihan rannan läheisyydessä, koska siellä toimi varmimmin nettiyhteys ja erätauot saattoi viettää meressä uiden. Kyllä siinä muut hieman katselivat, että mitä nuo tuosta näytöstä tihrustavat ja välillä huutavat!

– Matsia seurattiin 20 hyvän ystävän kanssa Grenadan saarella Karibialla. Yksi meistä sai tuotua netin kautta pelin näkyviin allasbaarin televisioon ja hotelli tarjosi meille illan Carib-oluet ja Caribbean Coolerit. Voiton varmistuttua juoksimme porukalla tyyneen Karibianmereen. Jo silloin mietimme, että jos joku ikinä kysyy, mitä teimme mestaruuden hetkellä, kaikki varmasti muistavat sen.

– Olimme kuoromatkalla Serbiassa ja kuumeisen etsinnän jälkeen löysimme Belgradin ainoan urheilubaarin, jossa peli näkyi. Taustalla ei kuitenkaan ollut Mertaranta tai edes serbialainen selostaja, vaan serbialainen tennisottelu. Baariin oli eksynyt myös muutama ruotsalainen, jotka saivat tuta häviön, kun muutama kymmenen suomalaista kuorolaista alkoivat laulaa Den glider in -kappaletta.

– Olin opiskelijavaihdossa Belgiassa. Finaalia katsottiin kannettavan tietokoneen pieneltä ruudulta. Meitä oli kolme suomalaistyttöä, mutta pienellä markkinoinnilla saimme myös yhteensä 20 vaihto-oppilasta Unkarista, Espanjasta, Kyprokselta, Turkista ja Italiasta innostumaan pelistä ja kannustamaan Leijonia voittoon. Belgiassa MM-kisoja ei näytetty televisiosta, eivätkä naapurit oikein tykänneet, kun kannustukset kaikuivat sunnuntai-iltana yhdentoista aikaan. Viimeisen erän aikana ei voitu enää kannustaa ääneen, sillä poliisit olivat alakerrassa ottamassa ylös häiriön aiheuttajien nimiä. Lieventäväksi asianhaaraksi poliisien papereihin merkattiin kuitenkin se, että meteli aiheutui urheilutapahtumasta.

–Olin tuolloin vaihto-oppilaana Jenkeissä. Katsoin finaalin jostain ruotsalaiselta nettisivulta ja kuuntelin selostuksen nettiradion kautta. Voiton jälkeen kiljuin ja pompin riemusta samalla, kun isäntäperheeni luuli minun tulleen hulluksi. Kun näytin heille seuraavana päivänä internetistä kuvia suomalaisten juhlista, kaikki kaverit siellä olivat tosi ihmeissään suomalaisten "hulluudesta".

Voitonjuhlat omassa kodissa

Osa suomalaisista juhli Suomen maailmanmestaruutta kotisohvalla – ja tunnelma oli kohdallaan. Finaalipelin huima tunnelma välittyi televisioruudun kautta autenttisena yksityisempiinkin juhliin.

– Kotona tuli juhlittua voittoa, joskin äänettä, sillä talosta löytyi myös nukkuvia. Myöhemmin kelailimme sisaren kanssa digiboksille tallennettua ottelua ja juhlimme tyttöjen illoissa voittoa jälkeenpäin uudestaan ja uudestaan. Jos tänä vuonna käy köpelösti, saattaa kaukosäädin taas eksyä valitsemaan kyseisen tallenteen ja fiilistely viime vuoden voitosta voi taas alkaa!

– Juhlin voittoa yksin kotona. Vaikka en päässytkään paikalle – vaikka olisin halunnut – niin tunnelma välittyi kotisohvalle asti! Se oli ihanaa.

– Olin vain yksin kotona. Makasin sängyssä, ja katsoin kuinka Suomi rökitti Ruotsin. Olihan se aika tylsä tapa, mutta kyllä osasin nauttia omasta olostani katsellessa tärkeää peliä.

– Olin kotona hyppimässä kattoon kotisohvaltani, huusin kuin syötävä ja tanssin ympäri olohuonetta. Silloinen avomieheni katsoi minua kuin järkensä menettänyttä.

– Meillä oli kotona kisakatsomo. Itselläni oli seuraavana päivänä ensimmäinen päivä uudessa työpaikassa, muutaman tunnin yöunilla sinne päädyin!

– Olimme keskustassa kaverin kotona isolla tyttöporukalla katsomassa matsia televisiosta. Kun Suomi alkoi saada maaleja toisensa perään, pomppasimme joka maalin kohdalla kirkuen ylös sohvalta ja meno muuttui maali maalilta riehakkaammaksi. Viimeisen maalin jälkeen jopa tuolit kaatuilivat ja lähdimme ovet paukkuen kiljuen ulos keskustaan. Huusimme ja lauloimme ulkona ja halasimme kaikkia vastaantulijoita ja toisiamme.

– En ole jääkiekkofani, vaan seuraan matseja lähinnä mieheni välityksellä. Olin finaalipelin alkaessa niin varma, ettei Suomi voittaisi, että menin hölmönä lupaamaan, että lähden "torille", jos Suomi voittaa. Vaihdoin kiltisti kuitenkin jo yövaatteet päälle, pesin hampaat ja tein muutkin nukkumaanmenovalmistelut... Muutaman kerran siinä sai sitten manata, kun Suomi menikin voittamaan ja torille oli lähdettävä! Lopulta olin kuitenkin iloinen kokemuksesta. Vuonna 1995 olin vielä niin nuori, enkä asunut Helsingissä, etten päässyt "tapahtumien keskiöön". Tulen ikuisesti muistamaan menon Helsingin keskustassa voiton jälkeen: alastomat nuoret uivat Mantan patsaan suihkulähteessä ja Espaa ympäri ajoivat munkkia autot, joiden kattoikkunasta tytöt näyttelivät paljaita rintojaan. Huh!

Tieto pelin tuloksesta kantautui erikoisiinkin paikkoihin

Kaikki eivät tietenkään seuranneet finaalipeliäkään tiiviisti. Hurja jääkiekkohuuma kuitenkin yllätti ihmiset myös paikoissa, joissa tietoa finaalipelin tilanteesta ei oltu osattu odottaa.

– Katsoin matsin alun, mutta menin sitten nukkumaan. Välillä heräsin naapureiden onnenhuutoihin ja ajattelin: "Ohhoh, Suomi taitaa tehdä maaleja!".

– Olin lentokoneessa matkalla Brysselistä Helsinkiin. Lentokoneen laskeuduttua kuulin viimeiset maalit puhelimen radiosta!

– Ensimmäisen erän katsoin Oulun lentokentällä. Toinen ja kolmas erä menivät lentokoneessa matkalla Alanyaan. Kun kone laskeutui, joku huusi, että Suomi voitti 6-1. Ensin oli ihan hiljaista, kun kukaan ei oikein tainnut tajuta tilannetta, mutta sitten koko kone repesi riemuun. Oli kiva olla Turkissa suomalaisena, kun kaikki ylistivät Suomen maailmanmestaruutta.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja