Kun nainen kosii – tätä mieltä suomalaiset miehet ovat asiasta!

Tavallisesti oletetaan, että mies kosii naista. Nykypäivänä sukupuolille asetettujen odotusten rajat ovat kuitenkin hämärtyneet ja tänä päivänä nainenkin saattaa heittää ilmoille kuuluisan kysymyksen – muulloinkin kuin karkauspäivänä. Mitä mieltä suomalaiset miehet ovat siitä, että nainen kosii?

Karkauspäivänä naisilla on vanhan perinteen mukaan lupa kosia miestä. Jos mies ei kuitenkaan vastaa myöntävästi naisen esittämään kysymykseen, joutuu mies kustantamaan naiselle hamekankaan.

AVA kysyi karkauspäivän tiimoilta joukolta suomalaisia miehiä, millaisia tunteita oman rakkaan kosinta heissä herättäisi. Mielipiteet jakaantuivat miesten kesken selvästi.

"Nainen saa kosia siinä missä mieskin"

Osa miehistä on sitä mieltä, että jos nainen odottaa kovasti kosintaa, voi toimeen tarttua itsekin. Miehen ei aina tarvitse olla se, joka esittää romanttisissa tunnelmissa kuuluisat sanat.

– Ei ole aikaisemmin tullut asiaa mietittyä, mutta en näkisi asiassa mitään outoa, 34-vuotias mies kertoo.

– Kyllä nainen saa kosia siinä missä mieskin. Kosimisen tyyli on kuitenkin muuttunut vuosien saatossa aika paljon siitä, mitä se on ollut. Toki ajatus perinteisestä tyylistä, jossa kositaan polvistuen, tuntuu vähän hassulta, mutta niin tuntui ajatus suomenkielisestä hevistäkin vielä 1990-luvulla. Minua on nainen kosinut. Se oli oikeastaan sellainen keskustelun lomassa heitetty ajatus. Tuntuihan se kivalta. Ei siinä tilanteessa ajatellut, että tämähän menee nyt jotenkin väärinpäin, kolmekymppinen mies muistelee.

Itse kosintaa ei välttämättä pidetä niin erikoisena tapahtumana, että kysymyksen esittäjällä olisi edes merkitystä.

– Totta kai nainen saa kosia. En oikein tiedä, miltä se tuntuisi, en ole koskaan miettinyt asiaa. Tuskin se tuntuisi mitenkään sen ihmeemmältä kuin oma kosiminenkaan, parikymppinen mies kertoo mietteistään.

Tärkeämpänä kuin itse kosijaa pidetään sitä, että kosija on Se oikea – ihminen, jonka kanssa on valmis viettämään loppuelämänsä.

– Ei minulla olisi mitään sitä vastaan. Kunhan kyseessä olisi se oikea nainen, 34-vuotias mies toteaa.

"Naisen kosinta on minusta todellakin outoa"

Kaikki eivät hyväksy sitä, että nainen kosii. Avioliittoa pidetään niin arvokkaana ja perinteisenä instituutiona, ettei vanhoihin tapoihin ole syytä sotkea näppejään.

– Lähtökohtaisesti ajattelen tässä tapauksessa vanhanaikaisesti: mielestäni miehen kuuluisi kosia naista perinteisesti. Kyse ei ole kuitenkaan tasa-arvokysymyksestä, vaan tavasta, 27-vuotias mies toteaa.

– Naisen kosinta on minusta todellakin outoa. Mies on vielä toistaiseksi länsimaisessa yhteiskunnassa perheen pää ja hänen tulee olla aloitteellinen kosinnassa, 53-vuotias mies pohtii.

– Kosinta merkitsee sitä, että kosija on valinnut mieleisensä kohteen, jonka kanssa hän on pyyntönsä tai ilmoituksensa mukaisesti valmis sitoutumaan avioliittoon ja perustamaan perheen sekä viettämään yhdessä loppuelämänsä, 53-vuotias mies muistuttaa.


Ajatus siitä, että miehen kuuluu kosia naista on näkynyt kautta aikojen mitä erilaisemmissa yhteiskunnallisissa ilmiöissä – niin taiteessa kuin viihteessäkin. Positiivinen mielikuva kosinnasta saattaa juontaa juurensa myös lapsuuden onnellisista muistoista.

– Jo lapsena katsomissani Disney-elokuvissa opetus on ollut tämä: mies kosii ja nainen tekee lopullisen päätöksen kilpakosijoiden välillä. Naisen ei itse tarvitse kosia, koska hänellä on niin paljon ottajia! 27-vuotias mies muistelee pilke silmäkulmassa.

Vaikka karkauspäivänä naisella on perinteiden mukaan lupa kosia, ei mies ole välttämättä mielissään siitä, että nainen näkee kaiken sen vaivan, mitä huolellisesti suunniteltu romanttinen kosinta vaatii.

– Karkauspäivä on ihan ok poikkeuspäivä, en sitä paheksu, mutta en naisena lähtisi sitä korttia käyttämään. Se ei sovi naisen arvolle: nainen on ylempänä, mies on se joka polvistuu ja sillä sipuli. Itsestäni se tuntuisi hyvin hämmentävältä, jos nainen minua kosisi: minä haluan olla se joka valmistelee ja suunnittelee tuon spesiaalipäivän. Tässäkin olen perinteinen: mieluummin pysyisin ravintolassa, kuin hyppäisin laskuvarjolla tai kosisin jenkkityylisesti ilmoitustaululla, 27-vuotias mies tiivistää.

"Ystävät saattaisivat kuittailla naisen olevan suhteen pomo"

Toiset suhtautuvat naisen kosintaan epäilevästi, mutta uskovat, että nykypäivän yhteiskunnassa muutoksiin on kuitenkin syytä pyrkiä suhtautumaan joustavasti. Vaikka ajatus kosinnasta kutkuttaisikin mieltä, tulisi naisellekin suoda mahdollisuus kuuluisan kysymyksen esittämiseen.

– Minun mielestäni kosiminen kuuluu miehen tehtäviin, mutta miksei nainenkin saisi kosia tässä tasa-arvoisessa maailmassa. Itse en ole tilanteessa, jossa kukaan minua vakavissaan kosisi, joten vastaisin kieltävästi. Muutoin saattaisin vaikka myöntyäkin, 33-vuotias mies toteaa.

– Olisi se vähän outoa, kun se ei ole niin yleistä. Tavallisesti kosinta on miehen tehtävä. Jos nainen kosii, hän todennäköisesti haluaa avioliittoa miestä enemmän, 26-vuotias mies miettii.

– Haluaisin itse ehkä olla se joka kosii. Ajatus oman rakkaan kosinnasta ja sen suunnittelusta tuntuu mukavalta. Toisaalta toisen kosinta voisi olla oikein hieno yllätys esimerkiksi silloin, jos ei olisi oikein varma toisen tunteista, mutta omat tunteet olisivat vahvat, 34-vuotias mies pohtii.

Myös lähipiirin vaikutukset saattavat heijastua miesten mielipiteisiin kosintaa koskien. Sekä perheen että ystävien aiheuttamat paineet voivat aiheuttaa miehelle vatsanväänteitä.

– Kyllä minun mielestäni nainenkin saa kosia, jos siltä tuntuu. Meilläpäin kyllä ainakin ollaan vielä aika vanhanaikaisia siinä, että mies käy isältä kysymässä. Eipä siinä mitään, jos semmoinen tilanne joskus eteen tulee, että nainen kosii. Itsekin kyllä ehkä mieluummin kuitenkin itse ottaisin asian esille, kolmekymppinen mies toteaa.

– Miehelle voisi tulla kosinnasta paineita tai hän saattaisi tuntea olonsa jopa nolostuneeksi. Miehen ystävät ehkä piikittelisivät häntä siitä, että nainen on kosinut. Ystävät saattaisivat myös kuittailla naisen olevan suhteen pomo. En tiedä mitä vastaisin, jos nainen kosisi! Asialla on kaksi puolta. Saattaisi se olla myös hauska ja erilainen kokemus, 26-vuotias mies pohtii.

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja