Mainos

Kun koulutie johtaa parakkiin: Espoossa lukuvuotensa aloitti väistötiloissa noin 3500 oppilasta

2:37

Moni koululainen on tänään jälleen heilauttanut koulurepun selkään, mutta osan koulutie on vienyt perinteisen koulurakennuksen sijaan väistötilaan. Esimerkiksi Espoossa lukuvuotensa on aloittanut väistötiloissa noin 3500 oppilasta.

Puheensorinaa, frisbeen heittelyä ja puhelimen näpyttelyä. Espoon Viherlaakson yläkoulun oppilaat nauttivat lukuvuoden ensimmäisen päivän välitunnistaan aamun pilvipeitteen rakoilleissa. Silti kaikki ei ole kuin perinteisellä välituntipihamaalla.

Viherlaaksossa pihaa reunustaa perinteisen koulurakennuksen sijaan parakki. Keltaista, violettia, oranssia ja vihreää. Erivärisistä palasista koottu siirtokoulu ei ole sitä, mitä parakkikoulusta saattaa usein ensimmäisenä tulla mieleen. 

Viherlaakson koulun 374 oppilasta ovat esimerkki 10 prosentista Espoon koululaisia, joiden lukuvuosi on tänään alkanut väistötiloissa.

Evakko alkoi sisäilmaongelmista 

Viherlaakson koulun evakkomatka varsinaisesta koulurakennuksesta parakkiväistötiloihin alkoi nelisen vuotta sitten. Silloin vanhan koulurakennuksen sisäilmaongelmat paisuivat.

– Ongelmia oli ollut jo vuosikausia, ehkä vuosikymmeniä. Mutta silloin tilanne kärjistyi niin pahaksi, että tuli sairastumisia. Äkillisiä sairastumisia sekä oppilaille että henkilökunnalle, kertoo Viherlaakson koulun rehtori Kirsti Kupiainen.  

Kupiaisen mukaan oppilaat ovat sanoneet parakin näyttävän ulkoa päiväkodilta ja sisältä Jorvin sairaalalta. Eriväriset parakin palaset näyttävät yhteen liitettyinä tilkkutäkiltä ja sisällä valkoisissa seinissä ja lattiassa näkyvät osien liitoskohdat.

Parakkiväistötilat sisältävät noin 20 luokkahuonetta yleisopetusluokista kotitalous- ja taitoaineluokkiin. Omia liikuntatiloja koululla ei ole. Viherlaakson yli 350 oppilasta jatkavat koulutyötään parakissa todennäköisesti vuoteen 2019 saakka.

Syitä ja ratkaisuja on useita

Syitä koulujen siirtämiselle väistötiloihin on Espoon kaupungin suomenkielisen koulutuksen kehittämispäällikkö Juha Nurmen mukaan monia.

Espoossa ratkaisuun siirtää kouluja väistötiloihin on vaikuttanut muun muassa koulurakennusten kasvanut korjausvelka ja oppilasmäärien kasvu. Tänä vuonna lukuvuoden aloitti Espoossa 850 oppilasta enemmän kuin viime vuonna.

Viherlaakson koulu sai väistötiloikseen parakkirakennuksen, mutta muitakin ratkaisuvaihtoehtoja on. Espoossa kaupunki on vuokrannut koulujen väistötiloiksi tilaa muualta.

– Teemme yhteistyötä esimerkiksi Aalto yliopiston kanssa ja yliopiston kampuksella toimii tästä lukuvuodesta alkaen kaksi espoolaista lukiota, Nurmi kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.