Mainos

Kun italialaistuomarit räjäytettiin ilmaan, Italian valtio alkoi neuvotella mafian kanssa – Italiassa tehtiin oikeushistoriaa

Palermolainen oikeusistuin on tuominnut entisen korkea-arvoisen valtion virkamiehen mafian kanssa neuvottelemisesta 90-luvun alkupuolella. Päätöstä pidetään historiallisena, sillä sen mukaan Italian valtio on suostunut keskustelemaan rikollisjärjestön kanssa.

Oikeutta käytiin Sisilian Palermon ulkopuolella olevassa bunkkeriksi kutsutussa korkean turvallisuusluokituksen oikeussalissa.

Oikeuden tuomarin Alfredo Montalton mukaan valtion virkamiehen ja mafiapomojen käymät neuvottelut olivat valtion etujen vastaisia ja siksi tuomittavia.

Mafia heitti pommeja ja salamurhasi

Oikeudenkäynti alkoi viisi vuotta sitten, eli 20 vuotta varsinaisten tapahtumien jälkeen.

90-luvun alun tapahtumat Italiassa olivat erittäin väkivaltaisia. Mafia tappoi pommein ja salamurhin 23 ihmistä, joista kuuluisimmat olivat kaksi mafiaa vastaan taistellutta tuomaria, Giovanni Falcone ja Paolo Borsellino.

Tuomari Falcone murhattiin pommilla moottoritiellä vuonna 1992. Samassa iskussa kuoli hänen vaimonsa ja kolme henkivartijaa.

Salamurhat johtivat lopulta siihen, että poliitikot ja valtion edustajat alkoivat neuvotella Sisilian mafian Cosa Nostran kanssa, jota johti tuolloin Corleonen rikollisperhe.

– Samaan aikaan kun tuomareita räjäytettiin ilmaan, jotkut valtion virkamiehet auttoivat Cosa Nostraa, syyttäjä Antonino Di Matteo sanoi tuomion julistamisen jälkeen uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Neuvottelut lisäsivät vakivaltaa"

Syyttäjien mukaan neuvottelujen aloittamien Falconen murhan jälkeen johti väkivallan lisääntymiseen. Kaksi kuukautta Falconen murhan tapahduttua mafia murhasi toisen kuuluisan tuomarin Borselinon. Borselino oli saanut tietää valtion ja mafian välisistä neuvotteluista ja hän vastusti niitä.

– Tämä on historiallinen päätös, Antonino Di Matteo sanoi.

Syyttäjällä on jatkuvasti aseelliset vartijat vierellään, sillä hän on saanut lukuisia tappouhkauksia.

Entinen senaattori ja entisen pääministerin Silvio Berlusconin liikekumppani Marcello Dell'Utri pääsi mafian kanssa sopimukseen tappamisen lopettamisesta. Marcello Dell'Utri sai nyt 12 vuoden vankilatuomion valtion etujen vastaisesta toiminnasta.

Lisäksi kaksi puolisotilaalliseen poliisiin kuulunutta virkamiestä sai tuomion. Entinen sisäministeri Nicola Mancino sen sijaan vapautettiin syytteestä, jonka mukaan hän olisi valehdellut oikeudelle.

Corleonen perheen luottotappajana tunnettu Leoluca Bagarella sai 28 vuoden tuomion.

Tapahtuma-aikana Corleonen mafiaperhettä johtaneet Salvatore "Toto" Riina ja Bernardo "traktori" Provenzano ovat jo kuolleet.

Tuomitut voivat vielä valittaa tuomioistaan.


2:08

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.