Kumpi on terveellisempi, pensasmustikka vai luonnonmustikka? Katso erot!

Tiedätkö sinä, mitä eroa on pensasmustikalla ja luonnonmustikalla?

Pensasmustikan sato on nyt parhaimmillaan. Huomattavasti metsämustikka-sisarustaan makeampi ja kookkaampi pensasmustikka jakaa kuitenkin usein ihmisten mielipiteet: toiset rakastavat, toiset valittavat mustikan maun puuttumista. Kyseessä onkin kaksi eri marjaa, joissa on paljon eroja mutta myös yhtäläisyyksiä.

1. Maku

Eihän tämä maistu yhtään mustikalle, kuulee usein pensasmustikasta sanottavan. Ei sen kuulukaan. Pensasmustikka on huomattavasti luonnonmustikkaa makeampi ja perinteinen mustikan maku on vain vivahde. Pehmeämmän makunsa ansiosta pensasmustikkajälkiruokiin ei tarvitsekaan välttämättä lisätä sokeria lainkaan.

2. Rakenne

Pensasmustikka on kooltaan metsämustikkaa kaksi kertaa isompi ja rakenteeltaan selvästi napakampi. Pensasmustikka ei lössähdä kasaan edes pakastuksen jälkeen, ja siksi se sopiikin erityisen hyvin koristeeksi näyttäviin jälkiruokiin ja kesäkakkuihin tai käytettäväksi marja- ja hedelmäsalaateissa. Kannattaa myös kokeilla marjaisia cocktailtikkuja.

3. Väri

Pensasmustikka on sisältä vaalea, joten niitä naposteltaessa ei tarvitse huolehtia vaatteiden sotkeutumisesta. Tämän vuoksi pensasmustikka on tuttu monen lapsiperheen ruokapöydässä, jossa lapset harjoittelevat sormilla syömistä.

4. Säilyvyys

Pensasmustikka säilyy paremmin kuin luonnonmustikka kiinteän rakenteensa takia. Pensasmustikka on luontaisesti antimikrobinen, eli se kestää tiettyjen bakteerien kasvua, eikä homehdu helposti.

5. Terveyshyödyt

Pensasmustikka ja luonnonmustikka ovat ravintosisällöltään hyvin samanlaisia. Pensasmustikassa on hieman luonnonmustikkaa enemmän hiilihydraatteja ja vähemmän marjalle tumman värin antavaa antosyaania. Molemmat marjat sisältävät kuitenkin rutkasti fenolisia yhdisteitä, joiden on tutkittu alentavan kolesterolia ja parantavan muistia. Ne suojaavat myös sydän- ja verisuonitaudeilta ja tekevät hyvää silmille. Terveyshyötyjen saamiseksi marjoja tulisi syödä 100–200 grammaa päivässä.

Vinkit antoivat kotitalousneuvoja Jenni Kunnaala Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista sekä Hedelmän- ja marjanviljelijäinliitto.

Helppo ja herkullinen kesäjälkiruoka: Pensasmustikkamaljat

Ainekset (4 annosta)

8 kaurakeksiä
1 tlk turkkilaista jogurttia
200 g pensasmustikoita
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1/2 rkl sitruunanmehua

Pinnalle:
100 g pensasmustikoita

1. Murenna keksit neljän juomalasin pohjalle.

2. Sekoita jogurtin joukkoon mustikat, hunaja, sitruunanmehu ja sitruunankuoriraaste. Lusikoi seos keksien päälle.

3. Koristele maljat mustikoilla. Tarjoa pensasmustikkamaljat heti.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja