Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä

Marjan alkuperämaalla on merkitystä.
Marjan alkuperämaalla on merkitystä. Shutterstock
Julkaistu 13.08.2025 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravitsemusterapeutti kertoo, miksi kotimaiset marjat ovat usein parempi valinta. 

Huomenta Suomessa keskusteltiin elokuussa marjoista ja niiden terveellisyydestä. Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoi faktoja muun muassa metsämustikan ja pensasmustikan hyödyistä.

Puheenaiheeksi nousivat myös kotimaisten ja ulkomaisten marjojen erot. 

Partasen mukaan marjojen vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuksissa ei välttämättä ole hirveästi eroa. 

– Toki tiedetään, että Suomen olosuhteet karaisevat marjaa, jos ajatellaan vaikka metsämustikkaa.

Lue myös: Mustikkaa vai pensasmustikkaa? Hanna Partanen kertoo, kumpi on terveellisempää

Tämän takia kannattaa valita kotimaisia marjoja

Ravitsemusterapeutti suosittelee kuitenkin valitsemaan kotimaisia marjoja toisesta terveydellisestä syystä: ulkomaisissa marjoissa on korkeampi riski ruokamyrkytysepidemialle.

– Esimerkiksi kasteluolosuhteet voivat vaikuttaa. Saattaa olla kontaminoitunut vesi, eli siellä saattaa olla ruokamyrkytysbakteereita.

Tämän vuoksi myös Ruokavirasto suosittelee kuumentamaan ulkomaiset pakastemarjat mielellään kiehuvassa vedessä ennen käyttöä. Tuoreissa marjoissa kuumentamissuositusta ei ole. 

– Olisihan se vähän tympeää. Mutta kyllä itse suosisin enemmän suomalaista, että olisi pienemmät riskit.

– Jos itse ostan vaikka ulkomaisia pensasmustikoita, niin kyllä huuhtelen niitä jonkin verran. 

Katso video: Millaisia marjoja kannattaa syödä?

11:03Bisnestä superfoodeista – kotimaan marjasato yrittäjän ja terveyden näkökulmastaHaastattelussa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ja Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen.

Lue myös: Älä tee tätä virhettä, jos pakastat marjoja!

Lisää aiheesta:

Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissaMustikkaa vai pensasmustikkaa? Hanna Partanen kertoo, kumpi on terveellisempääÄlä tee tätä virhettä, jos pakastat marjoja!Mansikkasesonki on nyt täällä – nämä seikat ratkaisevat, tuleeko marjoista makeita Muista tärkeä asia, jos ostat nyt pakastemarjojaJos hedelmän kuoressa ruskeita pilkkuja, voiko sitä syödä?
MarjatRuokaHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 12.8.07:43
    Ruoka

    Mustikkaa vai pensasmustikkaa? Hanna Partanen kertoo, kumpi on terveellisempää