Kummallinen Kiina: Perhe nukkui Ikeassa sänkyosastolla

Kiinalainen toimii monissa asioissa hyvin eri tavoin kuin länsimainen ihminen. MTV3:n Aasian kirjeenvaihtaja, Kiinassa viisi ja puoli vuotta asunut Petri Saraste kertoo havainnoistaan.

Tunteiden ilmaisu

Kiinassa vallitsee periaatteellisella tasolla kasvojen menetys -kulttuuri. Voimakasta tunneilmaisua tulee välttää. Se merkitsee erityisesti bisneksessä paljon.

Yleisesti ottaen mielikuva kiinalaisten tyyneydestä ja viileydestä ei ole kuitenkaan enää tätä päivää. Kyllä sielläkin temperamentti räiskähtelee. Olen nähnyt tappeluita liikenteessä ja McDonaldsissakin, ja tappelijat ovat selvin päin.

Sanonnan mukaan kiinalaiset ovat kuin termospullo: ulkoa kylmiä ja sisältä kuumia. Mielestäni tämä pitää paikkansa.

Uteliaisuus

Menin taannoin tekemään juttua yliopistoalueella sijaitsevaan englanninkieliseen puistoon, jonne kiinalaiset kokoontuvat harjoittelemaan englannin kielen ääntämystään. Siellä piisasi uteliaita! Minulta kysyttiin kaikki aina palkasta siihen, että miksi lapsia on vain yksi.

Toisen kerran olin hampurilaisravintolassa, kun pöytääni istui yhtäkkiä noin 15-vuotias tyttö, joka alkoi kysellä kaikkea. Kaupassa ihmiset saattavat tulla katsomaan, että mitä oikein ostat. Maaseudulla ulkomaalainen voi yhä kohdata tuijottamista ja sormella osoittamista, mutta ei enää suurkaupungeissa.

Hyväntahtoisiahan kiinalaiset suurimmaksi osaksi ovat. He ovat vaan niin kiinnostuneita kaikesta. Toisaalta on myös aiheita, joista ei puhuta julkisesti, kuten politiikka.

Osana ihmisjoukkoa

Jonottaminen on Kiinassa kaoottista. Kiinalaiset eivät ole yksinkertaisesti tottuneet siihen. Tämä näkyy kaikkialla. Esimerkiksi lippuluukulla on normaalia, että väliin mennään vaikka kesken lauseen kysymään jotain.

Länsimaalainen kokee helposti, että ohittelu ja liian lähelle tunkeminen on epämukavaa. Minulla on mielikuva, että kiinalaisen on vain toimittava näin; heitä on niin paljon, että muuten jää jalkoihin.

En usko, että ohittelu on heidän itsensä mielestään niin vaarallista. Se on niin jokapäiväistä, että ihminen painelee toisen ohi ehkä hieman ajatuksissaan. Kerran olen tosin nähnyt, että tällainen tilanne johti tappeluun McDonaldsissa.

Käyttäytyminen julkisella paikalla

Kiinassa on ihan tavallista sylkeä kadulla, kaivaa nenää ja niistää ilman nenäliinaa. Takseissa tupakointi on yleistä.

Olympialaisten aikaan maassa järjestettiin kampanja, jossa opetettiin ihmisiä luopumaan näistä tavoista. Sama toistui Shanghain maailmannäyttelyssä. Saattoi se mennä perille vähäksi aikaa.

Toinen erikoisuus on se, että ihmiset saattavat toimittaa pikkuasioita pyjama päällä ja tohvelit jalassa. Kun menet paikalliseen Ikeaan, siellä voi olla parisängyssä kokonainen perhe nukkumassa, ihan siellä täkin alla.

Taikauskoisuus

Kiinalaiset ovat taikauskoista kansaa. Lahjoja antaessa tulee muistaa, että jotkut asiat ovat heidän mielestään pahoja. Moni ei suostu lähtemään elokuviin päivänä, jonka numero on huono.

Esimerkiksi nelonen on huono luku. Se kuulostaa äännettäessä sanalta kuolema. Meidänkään kiinalaisessa talossa ei ole nelosia hississä lainkaan. Neljä valkoista kynttilää tarkoittaa suunnilleen, että tervetuloa kuolema.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja