Kuluttaja: Ostitko myrkkyhuivin? Kallis merkkivaate voi yllättää!

Kuluttaja-lehti uutisoi tuoreessa numerossaan Tullilaboratorion haaviin jääneistä huiveista, joiden värjäämisessä on käytetty muun muassa syöpää aiheuttavia aineita. Osa tekstiileistä päätyy todennäköisesti kauppojen hyllyille.

Laadukas, käsinvärjätty huivi voikin aiheuttaa käyttäjälleen terveyden menetyksen. Kuluttaja-lehti uutisoi Tullilaboratorion pistokokeissa löytämistä atsovärihuiveista, jotka aiheuttavat muun muassa syöpää.

EU on kieltänyt atsovärejä sisältävien tuotteiden ja niillä värjättyjen tekstiilien maahantuonnin, mutta silti kauppojen hyllyiltä saattaa löytyä myrkkyjä sisältäviä tekstiilejä, sillä pistokokeiden avulla löytyy vaarallisista tekstiileistä löytyy vain osa.

Tullilaboratorion löytämistä huiveista lähes kaikki on valmistettu Intiassa ja ne ovat usein käsityömäisesti värjättyjä. Eniten ongelmia aiheutuu huivin tehneille työntekijöille.

– Atsovärejä sisältävät kaulaliinat ovat usein käsityömäisesti värjättyjä. Kuluttaja ei voi silti tunnistaa riskituotteita, ja myös EU-alueella valmistetun vaatteen kangas on voitu värjätä mualla. Maahantuojien ja kaupan pitäisi kantaa vastuu, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston materiaaliopin tutkijatohtori Marja Rissanen Kuluttaja-lehden haastattelussa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja