Mainos

Kuluttaja-asiamies vie pikavippiyhtiön markkinaoikeuteen – 2 000 euron laina voi nousta puolessa vuodessa yli 4 000 euroon

Kuluttaja-asiamies hakee pikaluottoyhtiö 4financelle kieltoa kohtuuttomista ja lainvastaisista luottoehdoista. Lisäksi asiamies moittii vippiyhtiötä lainvastaisesta luotonmyöntämismenettelystä.

Yhtiö markkinoi ja myöntää 2 010 euron suuruisia kertaluottoja 30 päivän takaisinmaksuajalla verkkosivujensa Vivus.fi kautta.

Jos kuluttaja ei pysty maksamaan luottoa takaisin sovitussa laina-ajassa, luoton viivästyskorko tai sen vaihtoehtona yhtiön tarjoaman eräpäivän siirron kustannus on kuluttajalle luoton juokseva nimelliskorko, 0,5 prosenttia päivässä. Vuosikorkona se on 182,5 prosenttia.

Ilman lyhennyksiä kuluttajan ottama 2 010 euron velka kasvaa siis puolessa vuodessa 4 145 euroon.

Luoton viivästyskorko ei saa olla kohtuuttoman suuri

Kuluttaja-asiamies vaatii markkinaoikeuteen jättämässään hakemuksessa muun muassa, että 4finance Oy:tä kielletään käyttämästä kuluttajaluottotoiminnassaan menettelyä, jossa kuluttajalle jätetään toimittamatta kuluttajansuojalain mukaiset tiedot luotosta ja luotonantajasta hyvissä ajoin ennen luottosopimuksen tekemistä. 

Kuluttaja-asiamiehen mukaan 4finance ei saa myöskään käyttää markkinoinnissaan tai sopimusta tehdessään menettelyä, jossa luoton korko jätetään ilmoittamatta vuosikorkona.

– On kuluttajien kannalta harhaanjohtavaa ilmoittaa luoton korko markkinoinnissa ja sopimusta tehdessä vuosikoron sijaan kuukausikorkona tai jopa päiväkorkona, Kuluttaja-asiamies toteaa tiedotteessaan.

Vippiyhtiötä uhkaa 100 000 euron uhkasakko

Kuluttaja-asiamies tähdentää lisäksi, että luoton viivästyskorko ei saa olla kohtuuttoman suuri, eli enemmän kuin kuluttajansuojalain korkokattosäännöksen sallima määrä. Se on tällä hetkellä 50 prosenttiyksikköä. Kuluttaja-asiamies katsoo, että yhtiön käyttämä ehto 182,5 prosentin viivästyskorkoperusteesta on kuluttajan kannalta kohtuuton.

Kuluttaja-asiamies vaatii kutakin kieltoa tehostettavaksi 100 000 euron suuruisella uhkasakolla.

9:09

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.