Mainos

Kulttuurikonkari poistuu - MTV:n pitkäaikaisin työntekijä jää eläkkeelle

MTV:n pitkäaikaisimmalla työntekijällä on takanaan 45 värikästä vuotta yhtiön palveluksessa. Kulttuuritoimituksen esimies Eija Bastman on tänään viimeistä päivää talossa töissä.

Aikoinaan parikymppisellä Bastmanilla oli kaksi haavetta: tulla kuvataiteilijaksi tai lehtimieheksi. Sattuman ja soittelun kautta hän päätyi MTV:lle kuvaussihteeriksi.

– Puhelumme alussa silloinen suunnittelupäällikkö Seppo Virtanen sanoi, ettei minulle ole töitä. Juttelimme niitä näitä ja lopulta hän kysyi, tulisinko kuitenkin töihin. Virtanen oli boheemi taiteilija, joka otti minut töihin nopealla ratkaisulla, ilmeisesti ihmiskuvani perusteella, Bastman muistelee.

Kuvaussihteerin hommista Bastman siirtyi ohjaajaksi. Hän oli ohjaajana pitkään tehden erilaisia dokumentteja, teatteria ja viihdettä.

– Tuohon aikaan MTV oli taidetalo, teatteritalo, viihdetalo. Meillä oli oma puvustamo, teatteri ja näyttelijät. Sitten aika muuttui hieman ajankohtaisempaan suuntaan ja ohjasin ohjelmaa nimeltä Seitsemän jälkeen.

Teatterista kohti uutistaloa

Ohjaajasta Bastman siirtyi uutispäälliköksi kotimaan toimitukseen. Hän kertoo, että monelle kollegalle siirtyminen teatterin maailmasta ajankohtais- ja uutismaailmaan ei ollut helppoa. Kaikki eivät siihen pystyneet tai halunneet.

– Itse olen aina ollut utelias ja valmis uusiin haasteisiin. Uutisiinkin lähteminen oli siis mukavaa.

Bastman, jonka yksityiselämä on aina pyörinyt kulttuurin ympärillä, ajautui pikkuhiljaa tekemään kulttuuriuutisia. Hänen kummatkin aviomiehensä ovat olleet taiteilijoita, joten työtä oli luonnollista tehdä niistä aiheista, jotka olivat itselle läheisiä.

Hän kertoo, että MTV:llä kulttuuri on "ajettu uutisiin". Ajettu sen takia, että monessa muussa paikassa kulttuuri pidetään irrallaan muusta uutisvirrasta. Alussa kulttuurin vieminen tv-lähetykseen ei ollut helppoa.

– Alussa jouduin taistelemaan. Oli hymähtelyä ja miehinen maailma, jossa kulttuuriuutinen oli uutinen vain, jos siinä oli kyse kulttuurin rahoista, rakenteesta tai politiikasta. Olemme tehneet sellaisiakin uutisia, mutta nyt on ymmärretty, että voimme antaa kulttuuriuutisilla toisenlaisia ohjenuoria ihmisen elämään.

Eläkkeelle jäävä kulttuuritoimittaja kritisoi nykyajan toimitustyötä liian nopeatempoiseksi ja omien uutisvoittojen tavoitteluksi.

– Jokainen haluaa oman watergaten. Media on muuttunut usein irtolauseiden pyörittelyksi ja oikeat asiat, kuten työttömyys ja asuntotilanne, jäävät poliittisen pelin jalkoihin.

Bastmanin mielestä kulttuuri on kaikkialla - penkillä, jossa istut, katulaulajissa, arkkitehtuurissa, viihdemusiikissa, muodissa ja skeittilautojen piirustuksissa. Hän luottaa siihen, että MTV:llä tätä monimuotoista kulttuuriuutisoinnin linjaa jatketaan myös hänen lähdettyään. Kulttuuritoimituksen esimiehenä aloittaa toimittaja Merja Sundström.

Eläkepäivillä hän kirjoittaa kirjaa ja matkustelee ympäri maailmaa.

– Uutisten katsomisesta pidän tauon. Tulee haikea mieli, katsonhan siinä suoraan työpaikalleni.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.