Kukkaruukuilla silmäniloa

Sisäkukkien ruukkuihin tai ruukunsuojuksiin ei tule useinkaan kiinnitettyä erityistä huomiota. Näkemällä hivenen vaivaa niillä voi kuitenkin kummasti piristää sisustusta. Vaatimattomasta käyttöesineestä voi yllättäen tulla kodin näyttävin koriste-esine tai ylistetyin taideteos.

Mielikuvituksella maalaten

Kodin sisustuksen vaihtuessa voi maalilla soinnuttaa kukkaruukut tuoreeseen tyyliin sopiviksi. Tavallisia halpoja saviruukkuja maalaamalla voi helposti saada uutta eloa vanhaankin sisustukseen. Maalatessa voi käyttää myös erilaisia kuvioimiskonsteja, jos haluaa ruukkuihin muutakin ilmettä kuin uuden värin.

Kauniita ruukkuja syntyy vaivattomasti pensselillä maalaten - kunhan antaa mielikuvituksen lentää. Ohuilla pensseleillä voi saada aikaan herkkiä köynnös- tai ornamenttikuvioita, pieniä kukkia, palloja, kirjoitusta, lehtiä, kaloja jne. Paksummilla pensseleillä saa karkeampaa jälkeä. Pelkkä leveällä sudilla purkin ympäri vedetty raita voi jo sellaisenaan olla tyylikään näköinen. Tarkkaa kuviota maalatessa kannattaa kuvio aina suunnitella ensin paperille.

Jos omat taiteilijan kyvyt eivät riitä vapaalla kädellä maalaamiseen, voi kuvioimiseen käyttää esimerkiksi muovi- tai paperisapluunaa. Sapluuna syntyy vaivattomasti siten, että tukevalle paperille tai rakennusmuoville piirretään ensin haluttu kuvio, joka sitten leikataan irti. Aukon läpi tuputetaan väriä superloninpalalla ruukun pintaan. Sapluunamaalausta voi kokeilla myös toisin päin eli leikkaamalla paperista tai muovista kuvioita, joista voi sommitella ruukulle halutun kokonaisuuden. Väri tuputetaan tässä tapauksessa ruukun koko pinta-alalle, kuvioiden peittämä ala pois lukien. Tällöin kuviot jäävät pohjan värisiksi.

Monimutkaisempia ja monivärisiä kuvioita haluttaessa täytyy tehdä useampia sapluunoita eri väreille. Ennen seuraavan sapluunan käyttöä täytyy edellisen maalipinnan antaa kuivua, jotta kuviot eivät sotkeentuisi.

Mosaiikkipaloilla koristellen

Mosaiikki on ikivanha koristelutekniikka, jossa pienistä lasi- ja keramiikkapaloista tai pikkuruisista kivistä sommitellaan yhtenäinen, kuvioita muodostava pinta. Kuviot nousevat esiin pinnasta, palojen väreistä, koosta ja materiaalista riippuen. Mitä pienempiä palat ovat, sen tarkempia kuvioita on mahdollisuus tehdä.

Saviruukut on lakattava molemmilta puolilta ennen mosaiikkikoristelua. Lakan kuivuttua mosaiikkipalat liimataan ruukkuun suunnitellun kuvion mukaisesti ja vasta lopuksi levitetään mosaiikkilaasti palojen väliin. Tarkempia ohjeita saa askarteluliikkeistä, jotka myyvät mosaiikkilaastia ja valmiita mosaiikkipaloja erivärisinä arkkeina. Persoonallisia paloja saa rikkomalla särkyneitä lasi- ja saviastioita pieniksi siruiksi. Pienistä kivistä

voi syntyä myös ihastuttavia koristeruukkuja: jo kahdesta erisävyisestä kivilajista saa yksinkertaisen ja kauniin pinnan käyttämällä toista sävyä pohjavärinä ja toista sävyä kuviointiin.Itse koristeltu kukkaruukku tai ruukunsuojus on myös hauska lahja ystäville ja tuttaville.

Teksti ja kuvat: Hanna Helimaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja