Mainos

Kukista kaamosmasennus 24 tunnissa

Kun kelloja on siirretty taaksepäin, on aika tehdä joka tunnista onnellinen – ja kuten 24-televisiosarjasta tuttu Jack Bauer tietää, asiaa saattaa auttaa kun ottaa tunnin kerrallaan. Seuraa TheSun.comin mielialaa kohottavia vinkkejä ollaksesi virkeimmilläsi.

Liikunta saattaa olla paras tapa kamppailla kaamosmasennusta vastaan. Mitä aktiivisempi liikkuja olet, sitä pienemmällä todennäköisyydellä masennut, kertovat alan tutkijat King's College Londonin yliopistosta. Myös musiikilla ja läheisyydellä on tärkeä osuutensa!

07.00 Ole arkesi DJ: Kuuntele ankeiden aamu-uutisten sijaan musiikkia, jota todella haluat ensimmäisenä aamulla kuunnella. Tämä vaikuttaa koko päivän mielialaasi ja energiaasi positiivisella tavalla.

11.00 Käy kävelyllä – äläkä juo kahviasi yksin: Kymmenen minuuttia auringossa voi piristää sinua merkittävästi. Piipahda ulkona silloin kun sää suosii.

– Meillä on kasvin tyyppinen luonne. Saamme tehokkaan energiapiikin auringosta. Tarvitsemme myös paljon vettä, emmekä välitä pakkasaamuista, psykologi Stephany Biello sanoo.

Nappaa halutessasi kahvi mukaan kävelylle, mutta älä unohda kaveria. Bristolin yliopiston tutkijat havaitsivat, että stressaantuneet naiset pysyvät hermostuneina jos juovat kahvinsa yksin. Ryhmässä synkkämielisempikin kahvinjuoja virkistyy.

13.00 Hae lounaasi hiukan kauempaa: Kipaise hakemaan lounaasi vähän kauempaa kuin yleensä. Liikunta on tutkitusti tehokkain keino ehkäisemään kaamosmasennusta. Sen tuomat endorfiinit lisäävät onnellisuuden tunnetta. 20–60 minuuttia kestävä liikunta edistää psykologista hyvinvointia.

15.30 Pidä tauko: Kun alkaa stressata, pidä tauko ja kuuntele jälleen fiilistä kohottavaa musiikkia. Mielesi tarvitsee täydellisen harhautuksen latautuakseen ja selvitäkseen askareista, joita sinun on tehtävä.

17.00 Vedä syvään henkeä: Se, miten hengität, saattaa vaikuttaa mielialaasi siinä missä muutkin asiat, väittää psykoterapeutti Dirk Laubscher. Jos istut lysyssä työpöydän äärellä tai sohvalla, rajoitat hengitystietäsi ja aivoihisi ei pääse tarpeeksi happea. Näin käy yleensä loppupäivästä, kun selkärankasi on väsynyt ja ryhtisi huonontuu.

20.00 Pysy offlinessa: Yhteydenpito kavereihin Facebookissa tai muutoin tietokoneen kautta saattaa olla hauskaa, mutta se ei kohota mielialaasi. Nettiaddiktit korvaavat netillä normaalit sosiaaliset aktiviteetit ja vaipuvat täten nopeammin masennukseen. Joten tapaa kavereitasi mieluummin kasvotusten!

22.00 Seksi tuo hymyn huulille: Biological Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka harrastivat illalla seksiä, reagoivat paremmin stressaaviin tilanteisiin seuraavana päivänä ja raportoivat olevansa iloisempia koko päivän. Tämä johtuu toisen ihmisen rauhoittavasta kosketuksesta, seksuaalipsykologi Stuart Brody perustelee:

– Kosketuksella on mahtavan rauhoittava voima, liittyi se sitten seksiin tai ei. Pitkään kestänyt kosketus ihmisen kanssa, jota rakastat, vahvistaa tietysti vaikutusta.

23.00 Ja…rentoudu! Kaiken sen tärkeän halailun jälkeen sulje silmäsi, ajattele jotakin rentouttavaa, kuten makoilua aurinkoisella, rauhallisella rannalla. Erään tutkimuksen mukaan tällaiset mielikuvat ovat auttaneet unettomuudesta kärsiviä nukahtamaan paremmin kuin mikään lampaiden laskenta. Ja miksi valot pitäisi sammuttaa juuri yhdeltätoista?

– Yhdeltätoista illalla stressihormonit ovat alhaisimmillaan, kun kehosi valmistaa melatoniinia nukkumista varten. Sykkeesi seuraa kehosi lämpötilaa ja stressihormoneja, joten kehosi on valmis unten maille, professori Jim Horne selittää.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: TheSun.com

Kuva: Shutterstock, MTV3/Arkisto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.