Mainos

Kuka tahansa voi ryhtyä life coachiksi

Kyllästyttääkö oma työ? Tarvitsetko lisätienestiä? Omistatko tietokoneen ja nettiyhteyden? Ryhdy sinäkin life coachiksi. Koulutusta ei tarvita ja työt voit aloittaa heti.

Miss Suomi Viivi Pumpasellakin on life-coach eli elämäntaidon valmentaja ja netistä löytyy vaivatta kymmenien suomalaisten life coachien vakuuttavan näköiset nettisivut - homman täytyy siis olla rahallisestikin kannattavaa.

Elämäntaidon hallinnan valmennusta voi antaa myös pelkästään skypen tai messengerin välityksellä, eli asiakas ja koutsi keskustelevat tietokoneen välityksellä. Yksi tunti messenger-valmennusta maksaa noin kuusikymmentä euroa.

- Monet firmojen pomot käyttävät tukenaan messenger-yhteyttä valmentajaan esimerkiksi juuri ennen vaativaa kokousta, sanoo kaksi vuotta life coachingia antanut Heidi Helander-Hyvönen.

- Kun perinteisessä terapiassa asiaa käydään läpi kaksi tai viisikin vuotta, meillä on tapaamisia yhteensä kahdesta kahdeksaan, eli tämä on hyvin tehokas tapa.

- Perinteisessä terapiassa saatetaan käyttää paljon aikaa huonojen aikojen ja ongelmien muistelemiseen. Life coachingissa tämä vaihe jätetään väliin ja lähdetään heti kohti tavoitetta - ratkaisukeskeisesti, sanoo Helander-Hyvönen.

Hän kertoo käyneensä Suomessa vuoden mittaisen life coaching -kurssin ja tekevänsä työtä nyt täyspäiväisesti. Toisaalta koulutus ei ole välttämätön, kuka tahansa voi alkaa life coachiksi vaikka heti.

- Kyllä periaatteessa voi, sanoo Helander-Hyvönen.

Mielenterveysseura: Muuten ok, mutta köyhiä ja kipeitä ei saisi huijata

Suomen mielenterveysseura suhtautuu life coachingiin "myönteisen kielteisesti".

- Periaatteessa ihan hyvä asia, samoista asioista puhumme me mielenterveysseurassa, sanoo Suomen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen.

- Ratkaisuja tilanteisiin pitää katsoa voimavaralähtöisesti. Perusidea on, että meillä kaikilla on paljon voimavaroja, joita voimme käyttää voidaksemme paremmin, sanoo Ruohonen.

- Emmekä me voi mielenterveysseurassa sanoa mikä kenellekin toimii, mutta se, että köyhiä ja sairaita rahastetaan mitä ihmeellisimmillä hoidoilla, sitä emme hyväksy, kiihtyy Ruohonen.

- Todellinen ongelma on, että epätoivoisia ihmisiä käytetään hyväksi. Kukaan ei pysty kontrolloimaan minkälaisia hoitoja tarjotaan. Kivihoidot, korvakynttilähoidot, reikihoito - ne voivat olla ihan kivaa ajanvietettä, mutta eivät ne mitään hoitoja ole, sanoo Ruohonen.

- Jos on diagnosoitu sairaus esimerkiksi depressio tai syöpä, pitäisi vaihtoehtohoidon lisäksi käydä myös virallisen lääketieteen piirin hoidoissa.

- Villi viidakko - siinä diagnoosini mielenterveyspalvelujen tarjonnasta Suomessa tällä hetkellä, summaa Ruohonen.

Kuka tahansa voi ryhtyä lifecoachiksi

Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen vahvistaa, että kuka tahansa voi ryhtyä life coachiksi - tutkinto- tai muitakaan vaatimuksia vastaanoton pystyttämiselle ei ole.

- Valitettavasti näin on. Me olemme huolissamme, että vaihtoehtohoidoilla rahastetaan hädänalaisia ja epätoivoisia ihmisiä, sanoo Ruohonen.

Ruohonen ei kuitenkaan suoralta kädeltä niputtaisi elämäntaidon hallinnan valmennusta vaihtoehtohoidoksi.

- Se on siinä rajalla. Sinne suuntaan tämä kyllä viittaa, mutta en ihan suoralta kädeltä siihen osastoon niputtaisi.

Hänellä ei myöskään ole valittamista siihen, jos firman johtaja käyttää life coachingia apunaan messengerin välityksellä ennen tiukkaa kokousta.

- Samalla laillahan joku saa apua puhumalla apua, kun puhuu vaikeasta tilanteesta puhelimessa terapeutin kanssa.

Laihdu, tule onnelliseksi, aloita harrastus

Life coachit kertovat nettisivuillaan antavansa apua muun muassa laihtumiseen, parisuhdeongelmiin, masennukseen ja uuden harrastuksen aloittamiseen.

- Pitkä lista pistää heti hälytyskellot soimaan, parahtaa Marita Ruohonen.

- Eihän kukaan kykene hoitamaan noin monta asiaa.

- Ja masennus yksinään on asia, jota pitäisi pohtia tarkemmin. Masennus-sanaa käytetään aivan liian kevyesti. Jos jollakin missillä on ollut kaksi viikkoa masennus, niin se ei ole masennusta, sanoo Ruohonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.